Proč před každým krájením dát pod prkénko papírovou utěrku? Bude vás mrzet, že jste o tom nevěděli dříve

                   

Možná jste někdy sledovali šéfkuchaře v televizních show a záviděli jste jim, jak rychle umí krájet zeleninu a další potraviny. Sami to tak rychle neumíte a snad si ani netroufáte to zkusit. Není divu, většina z nás má své prsty ráda. Možná vám přišlo zvláštní, že se prkénka profesionálních kuchařů nehýbou, zatímco to vaše neustále klouže po pracovní lince a ztěžuje vám tak práci.

Papírový ručník stačí

Trik, jak docílit toho, aby prkénko zůstalo na svém místě, je velmi jednoduchý. Stačí využít papírový ručník. Než začnete pracovat, vložte papírový ručník mezi desku a prkénko. Tak přestane klouzat. Pokud nemáte papírové utěrky, stejně poslouží také ubrousky nebo látková utěrka. A pamatujte si, že nejlepší jsou prkénka plastová nebo dřevěná. Jiné materiály kloužou po pracovní desce mnohem více. Myslete také na to, že na zeleninu byste měli používat jiné prkénko než na maso.

iZdroj fotografie: Unsplash

Jestliže váháte, zda si pořídit plastové nebo dřevěné prkénko, protože si nejste jisti, jak na jejich údržbu, máme pro vás skvělý tip. Prkénko můžete úplně jednoduše vyčistit jedlou sodou. Jde o čisticí prostředek, který zvládne bez problému odstranit i ty největší nečistoty. Stačí na prkénko nasypat jednu lžíci jedlé sody, nechat ji nějaký čas působit a potom vše vydrhnout tvrdým kartáčem. Nakonec je nutné prkénko opláchnout čistou vodou a nechat uschnout.

Další možnosti čištění

Sáhnout můžete také po obyčejném octu. Kyselina octová je totiž dezinfekční prostředek, který zneškodňuje všechny bakterie. Stačí tedy nalít ocet na hadřík a prkénko jím utřít. Podobně dokáže proti bakteriím bojovat také peroxid. Nejprve je vhodné otřít plochu hadrem namočeným v octu a následně hadrem namočeným v peroxidu vodíku. Nakonec vše důkladně otřete čistou vodou.

iZdroj fotografie: Unsplash

Jak zbavit kuchyňské prkénko zápachu

Pokud vaše prkénko zapáchá, existuje jednoduché řešení. Zápachu z aromatických potravin, jako je česnek nebo cibule, se zbavíte za pomoci soli nebo citronu. Pokud zvolíte sůl, pak ji nasypte přímo na prkénko a nechte ji nějakou dobu působit. Poté plochu jen otřete houbičkou nebo hadříkem a omyjte horkou vodou.

S citronem je to pochopitelně podobné. Šťávu vymačkejte na prkénko, chvíli nechte kyselinu působit a poté opět umyjte horkou vodou. Po zápachu nebude ani stopy. Sůl i citron navíc rozjasní barvu vašeho prkénka.

Máte raději dřevěná, nebo plastová prkénka? Proč?

Podívejte se na parádní trik pro krájení cibule, už nikdy to nebudete dělat jinak
Diskuze Vstoupit do diskuze
145 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články