Stačí pár kapek a květy azalky přetečou z květináče. Takové hnojivo zná jen malé procento Čechů

                   

Pokojová azalka (Azalea) nás obvykle v květinářství zaujme svými půvabnými květy. Pokud ji umístíme do chladu, vydrží na větvích opravdu dlouho. Ovšem přimět ji k opakovanému kvetení není vůbec jednoduché. Mnohdy nepomohou ani speciální hnojiva, ani pečlivě zvolené chladné umístění s optimálním množstvím slunečního světla. Je však možné vsadit na domácí životabudiče v podobě citronové šťávy a kávové sedliny.

Hnojení pokojové azalky citronem

Pro svou spokojenost potřebuje azalka nepřímé světlo (přímé sluneční paprsky jí mohou popálit listy), dostatek závlahy a chladné zimní stanoviště (s teplotou do 10 °C). Ovšem ani podmínky vyplněné do puntíku vás leckdy nedovedou ke kýženému opětovnému kvetení. V takovém případě je vhodné sáhnout po životabudiči, který stačí lehce přimíchat do substrátu.

iZdroj fotografie: Pixabay

Můžete vsadit buď na půl lžičky kávové sedliny týdně (toto množství vystačí pro rostlinu střední velikosti), nebo na citronovou šťávu. Jednu lžíci nařeďte dvěma litry vody a použijte jako zálivku každých 14 dní během vegetačního období. Obě složky se postarají o tu správnou kyselost substrátu, která podpoří kvetení tím nejpřirozenějším způsobem.

Dobré tipy pro pěstování azalky

Tyto pokojové rostliny milují letnění – léto by měly trávit na balkóně nebo na terase, a to na dobře vybraném místě chráněném před příliš silným sluncem. A kdy letnění ukončit? Nejlépe na konci září ještě před příchodem chladnějších rán. Rostlinu přeneste domů do světlé, ale chladné místnosti (s teplotou 10 až 15 °C).

Azalku pečlivě zkontrolujte a odstraňte všechny poškozené nebo nemocné větve a také zbytky květů (pokud jste to neudělali už v době po odkvětu). Jestliže se azalku teprve chystáte kupovat, pamatujte si, že domů se nejlépe hodí azalka indická (Azalea indica nebo také alternativně Rhododendron simsii), všechny ostatní druhy jsou určeny spíše pro trvalý pobyt venku a v domácích podmínkách se jim příliš dlouho dařit nebude.

Které květiny pěstujete v domácnosti nejraději vy?

Azalky můžete vytvarovat i jako bonsaj – podívejte se, jak nádherně dokážou kvést
Diskuze Vstoupit do diskuze
147 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články