Čištění plynových hořáků může být velmi obtížné. Při přípravě jídel v kuchyni se totiž často znečistí více, než byste řekli. Například překypění polévky nebo omáčky má za následek znečištění nejen plynové varné desky a roštu, ale i samotných hořáků. A co hůř – pokud se tyto nečistoty připečou, nelze je už běžným způsobem (tedy houbičkou a použitím saponátu) téměř vůbec odstranit. A jak si tedy pomoci?
Proč se hořáky čistí tak obtížně
Neodstraněné zbytky jídla jsou při čištění hořáků asi největším problémem, na sporáku se totiž postupně spálí a ztuhnou téměř na kámen, takže je opravdu těžké je vyčistit. Čištění trysek na plynových hořácích je navíc velmi důležité pro domácí rozpočet. Jejich ucpání pro nás totiž znamená to, že se při jejich používání spotřebuje více plynu na ohřev vody nebo jídla. A neměli bychom zapomínat na to, že jeho ceny velmi vzrostly.
Kdy vyčistit plynové hořáky
Na to existuje jednoduchý trik: dávejte pozor na barvu plamene. Pokud jsou hořáky čisté a sporák v provozuschopném stavu, budou plameny plynu vždy modré. Jestliže jsou ovšem naopak žluté, pak je hořáky vždy třeba důkladně pročistit a omýt. To však musíte udělat správným způsobem. Připravte si:
- houbičku na nádobí,
- tenký měděný drát,
- ocet,
- zubní kartáček,
- kartáč
- a alobal.
Jak vyčistit plynové hořáky
Před čištěním plynového sporáku a hořáků se ujistěte, že je spotřebič odpojen od zdroje energie. Vyhnete se tak jakýmkoliv rizikům. Trysky hořáku čistěte opatrně, abyste je během celého procesu nepoškodili. Po sejmutí krytů hořáků ze všeho nejdříve vysajte vnitřek sporáku vysavačem s úzkou hubicí nebo kartáčkem. Následně všechny volné nečistoty vydrhněte měkkým zubním kartáčkem a prostředkem na mytí nádobí.
Rychlé čištění plynových hořáků
Pomocí měděného drátu pak ještě nezapomeňte prošťouchnout úzký otvor v trysce. A jak si celý proces následného maximálně usnadnit? Účinným a rychlým způsobem čištění plynových hořáků je použití octa. Pro tento účel by měl být smíchán s vodou v poměru 3: 1. Tuto směs ale nepoužívejte jen tak, místo toho ji povařte nebo ohřejte v mikrovlnce. Čisticí účinky octa se potom znásobí.
Do takto připraveného roztoku poté jednoduše vložte špinavé hořáky a nechte je máčet, dokud vše úplně nevychladne. Poté je vyjměte a vyčistěte kartáčkem nebo například alobalem zmačkaným do kuličky. Ten hořáky vyleští a všechny připálené nečistoty díky němu odstraníte bez nutnosti drhnutí. Kromě octa je možné použít i jedlou sodu. Rozpusťte ji dobře v teplé vodě a do roztoku namočte hořáky. Po vychladnutí je dobře vydrbejte štětcem nebo drátěnkou.
Vyčištění plynového sporáku amoniakem
Místo jedlé sody je se stejným úspěchem možné použít také prášek do pečiva. Ten rozmíchejte s teplou vodou a vzniklou pastu použijte k čištění hořáku. Jakmile pasta zcela vychladne, opět hořáky dočistěte například jemnou drátěnkou nebo kartáčkem. Na opravdu odolné usazeniny vám pak skvěle pomůže čpavek. S ním však vždy manipulujte v otevřeném prostoru (třeba na balkóně), protože dokáže silně podráždit dýchací cesty.
Hořáky vložte do volného plastového sáčku, zalijte vodou a přimíchejte 1-2 lžičky čpavku (běžně ho pořídíte v drogerii, často pod názvem amoniak). Dobře uzavřete a nechte odpočívat přes noc. Nakonec hořáky od plynového sporáku dobře opláchněte pod tekoucí vodou a zbylé nečisty vydrhněte houbičkou. Pak už vše jen dosušte a vraťte na sporák. Uvidíte, že bude fungovat zase jako nový.
Jak čistíte svůj plynový sporák vy?