Podmínky pro skladování jablek a hrušek jsou jednoduché. Jestli je chcete uchovat dlouho, potřebujete chladnout, tmavou a suchou místnost (která nebude plesnivět). Teplota vzduchu by měl být maximálně do čtyř stupňů a vlhkosti 85-90 %. Současně je důležité místnost větrat.
Místnost musí být pečlivě vyčištěná
Pokud budou v místnosti teploty vyšší jak 5 stupňů celsia, začnou hnít. Pokud se teploty dostanou pod nulu, budou dehydratovány.
Jestli se objeví vysoká vlhkost, místnost musí být častěji větrána. K jablkům poté můžete přidat krabici hašeného vápna, což pomůže vyrovnat se s nadměrnou vlhkostí. Místnost před uskladněním jablek musí být vyčištěna a také vydezinfikována. A následně také vyvětrána.
Při dezinfekci dejte do všech rohů místností dřevěné uhlí (můžete použít uhlí na gril). Navrch dejte síru (v poměru 60 g na 1m²). Místnost dobře uzavřete alespoň na 2-3 dny, aby páry ze síry nepoškodila lidi ani domácí zvířata. Poté dejte pryč dřevěné uhlí a místnost vyvětrejte.
Existuje mnoho možností, jak správně ovoce skladovat
Můžete je skladovat na mnoho místech, důležité je ale dodržet výše popsané teplotní, vlhkostní a světelné režimy. Lidé, kteří žijí ve městě, nemají tolik možností jako ti, kteří bydlí na vesnici. Doma je můžete skladovat na chladném místě (nejčastěji zasklený balkon). Jablka nebo hrušky dejte do dřevěné krabičky s otvory nebo košíku.
Dno nádoby vyložte hedvábným papírem nebo papírem na pečení. Plody jsou podle odrůd umístěny tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Poté zakryjte jablka a hrušky tenkým papírem, pilinami nebo slámou a teprve potom dejte druhou vrstvu ovoce. Nedoporučuje se ovoce pokládat do více než dvou vrstev.
Pokud máte plodů málo, nebudete potřebovat velké nádoby. Stačí každý kousek ovoce zabalit do papíru a vložit do košíku. Shnilé plody tak nebudou mít vliv na ty zdravé. Můžete je také skladovat v suterénu. Police si namontujte ve výšce 15-20 cm od podlahy. Poslední vrchní poličku mějte od stropu alespoň 30 cm.
Myslete na to, že v horní části místnosti je teplota
vyšší než v té dolní. Základnu nádoby vyložte papírem, dejte ovoce a poté
dejte na polici. Poslední možností je, že můžete ovoce skladovat
v ledničce. Jablka dejte do plastových sáčků, ale ovoce musí dýchat.
Neskladujte ovoce společně s potravinami, jako jsou česnek nebo cibule.
Mohlo by nasát jejich vůni.