Vypěstujte si obrovské a chutné palice česneku v obyčejném květináči. Vyléčí, na co si vzpomenete

                   

Česnek kuchyňský (Allium sativum) je jedním z nejpoužívanějších druhů zeleniny v české gastronomii. Pokrmům totiž dodává výtečnou a specifickou chuť, a navíc oplývá mnoha látkami, které mají příznivý vliv na lidské zdraví. Nejúčinnější stroužky jsou pak ty, které si sami vypěstujete na vlastním záhonu. Nemáte zahradu? To vůbec nevadí. Česnek si můžete vysadit i v domácím prostředí.

Nakupujte u spolehlivého zdroje

Nejprve si musíte sehnat kvalitní a certifikované stroužky určené k sadbě. Vybírejte ty se zdravou barvou a bez jakýchkoli příznaků mechanického poškození či napadení škůdci či patogeny. Poté můžete přikročit k samotnému vysazení. Postupujte takto:

  1. Květináč o výšce 25 cm a objemu 3 l naplňte propustným substrátem s hodnotou pH okolo 6,8.
  2. Do zeminy vložte stroužky (do hloubky 10 cm), tak aby kolem sebe měly 15 cm místa.
  3. Pěstební nádobu umístěte na slunné místo, substrát udržujte neustále mírně vlhký.
  4. Za 3-4 měsíce se dočkáte sklizně česnekových palic.

Pozor na houbové choroby

Pokud se přece jen rozhodnete pro klasické pěstování na zahradě, tak myslete na včasnou přípravu půdy. Tu je třeba řádně odplevelit a zrýt. Výsadbu můžete provádět na podzim či na jaře (záleží na odrůdě). Před ní nezapomeňte na namoření stroužků, které je ochrání před houbovými chorobami. Spon dodržte 10×10 cm. Sklizeň provádějte v červenci u podzimního česneku a v srpnu u jarního. Přesný termín určíte podle zasychajícího listí rostlin.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Zdroj fotografie: Depositphotos

Nevíte, kterou odrůdu zvolit? Vyzkoušejte jednu z těchto oblíbených a ozkoušených:

  • Anton (ozimý širokolistý nepaličák, který občasně tvoří stvol s pacibulkami),
  • Blanin II (ozimý paličák s velmi vysokou skladovatelností),
  • Japo II (jarní úzkolistý nepaličák s nepravidelně uspořádanými stroužky a velkými výnosy).

Vyléčí, na co si vzpomenete

A proč se vyplatí vypěstovat si vlastní česnek? Čerstvé stroužky díky svým baktericidním, fungicidním a antiaterosklerotickým vlastnostem vám mohou pomoc s mnoha neduhy. Dokážou bojovat s cukrovkou, depresemi, stresem, astmatem, zápalem plic, rýmou a kašlem. Pokud je sníte na lačno, tak vám dokonce ulehčí od vysokého krevního tlaku, problémů spojených s krevním oběhem a fungováním močového měchýře, žaludečních obtíží a průjmů.

Z česneku si navíc můžete vyrobit tyto velice účinné přípravky a zlepšováky:

  • nálev léčící nemoci průdušek (v 1 l vody svařte 200 g česneku a 700 g hnědého cukru, užívejte 3 lžíce denně),
  • lék na chronickou bronchitidu (40 gramů stroužků nechte macerovat ve 100 ml alkoholu a po 5 dnech sceďte, pijte 1 šálek macerátu denně),
  • postřik na mšice, svilušky a jiné škůdce (200 g česneku prolistujte, zalijte vodou a po 4 dnech louhování použijte).

Jaké další způsoby využití této kouzelné cibuloviny znáte?

Vyzkoušejte tento recept na česnek v octu. Je lepší než z restaurace
Diskuze Vstoupit do diskuze
143 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články