Ostružiník maliník (Rubus idaeus) i rybíz (Ribes) patří na našich zahradách k velmi oblíbeným plodinám. Pojistěte si letos jejich úrodu tím správným střihem koruny, který ji prosvětlí a zároveň podpoří plodnost na ideálně starém dřevě. Sousedé vám budou vaši úrodu zaručeně závidět nejen tento rok.
Prořezávání malin a jak na to
Čas pro tento úkon obvykle přichází brzy na jaře, ale pokud jste to nestihli, stále ještě můžete u prořezávání malin leccos zachránit. Nemůžete totiž nechat tuto plodinu růst tak, jak se jí zlíbí, správný řez malin je totiž hlavní zárukou bohaté a chutné úrody během celého léta. Technika prořezu u klasických malin je stejná pro jarní i podzimní řez. Ze všeho nejdříve odstraňte přímo u země loňské výhony a ponechte 2 až 3 mladé, které začaly růst loni a ještě neplodí.
Tyto výhony zkraťte pouze o pár centimetrů, abyste podpořili větvení a tím i větší úrodu. Ale pokud používáte techniku řezu, která na keřích ponechává některé loňské výhony, protože i na nich by se příští rok objevily plody, nedělejte to. Tyto odplozené výhony sice dokážou zaplodit ještě jednou, ovšem obvykle mívají mnohem méně květů a plodů. Maliny na nich navíc v horku rychleji usychají a zdřevnatělé výhony se ve větru rovněž lámou a mohou tak poškodit mladé porosty.
Jak naložit s ostříhanými větvemi
Všechny ořezané větve uložte daleko od maliníkových keřů a za pár týdnů (až uschnou) je jednoduše spalte. Tím zabráníte možnému přenosu chorob a škůdců. Vzniklý popel pak na podzim nasypte mezi stonky malin, poslouží vám jako hnojivo. Po jarním a podzimním prořezávání je také důležité maliny ošetřit proti chorobám a škůdcům.
Jak řezat remontující maliny
Remontantní odrůdy malin plodí dvakrát za sezónu – nejprve v létě (červen – červenec) a poté ještě jednou na podzim (září – říjen). V létě plody dozrávají na starších, loňských stoncích, a teprve na podzim rostou na nových letošních výhoncích. Podzimní sklizeň ovšem bývá méně vydatná a rostlinu to značně vyčerpává. Mnoho zahrádkářů proto radí na podzim všechny výhonky seřezat až u země bez rozdílu a v následujícím roce si počkat na podzimní úrodu malin z nových výhonků.
Pokud svou zahradu naplánujete chytře a budete kromě remontantních malin pěstovat i ty běžné, pak budete toto ovoce sklízet po celé léto i podzim, a to téměř bez starostí. Stačí jen používat tu správnou techniku a myslet při výsadbě ovocných keřů trochu dopředu. Podzimní úroda navíc obvykle netrpí na škůdce – jejich sezóna už totiž pomalu, ale jistě končí.
Jak zastřihnout rybíz
Na zahradě může růst buď rybíz černý (Ribes nigrum) nebo rybíz červený (Ribes rubrum). Po bílé samostatné odrůdě byste pátrali marně, to je ve skutečnosti kultivar červeného rybízu. Hlavní termíny řezu všech druhů rybízu připadají na léto nebo na období brzy na jaře. Nejdříve odstraňte poškozené a nápadně slabé výhonky. Příští jaro poté v tvarování keře rybízu pokračujte a vyberte nejlépe pět nebo nanejvýš sedm nejsilnějších výhonků a seřízněte je přibližně o třetinu.
Řez vždy začínejte nad pupenem, který míří směrem ven, a to v ideální vzdálenosti 2 až 3 mm. Jinak totiž hrozí jeho zaschnutí a rozvoj pupenu ležícího pod ním. Po tomto kroku ještě odstraňte všechny zbývající výhonky vyrůstající ze země a máte hotovo. V dalším roce zkraťte ponechané výhony na polovinu a znovu odstraňte všechny slabé nebo nemocné. V dalších letech už postačí pouze udržovací řez a rybíz bude plodit jako o závod.
Jaké techniky řezu ovocných dřevin uplatňujete na zahradě vy?