Hlavní tajemství pěstování čínského zelí, aby bylo ještě šťavnatější a chutnější než to kupované: Takhle to dělají profesionálové

                   

Pekingské zelí, napa nebo nappa zelí – to všechno jsou názvy pro jednu jedinou rostlinu, tedy vlastně odrůdu brukve řepák (Brassica rapa). Vyniká svou skvělou chutí a snadnou zpracovatelností. Pochází z Číny a jde pravděpodobně o přirozeného křížence čínského zelí a vodnice. V obchodech je však ne vždy dostupné v takové kvalitě, jakou bychom si představovali. A proto nezbývá, než si ho zkusit vypěstovat doma.

Kdy pekingské zelí vysévat

Jde o dvouletou rostlinu, která se u nás pěstuje jako jednoletá. Pamatujte si proto, že v horkém počasí tato listová zelenina téměř okamžitě vytvoří květ, proto se musí vysévat buď brzy na jaře nebo nejdříve v polovině prázdnin (nejpozději začátkem září). Preferuje úrodné, vlhké půdy, a to nejlépe s pH 5-7. Proto je vhodné už od podzimu místo pro vysetí pekingského zelí předem připravit aplikací organických a minerálních hnojiv.

Jde o zeleninu odolnou vůči chladu. Nejpříznivější teplota pro pěstování se pohybuje mezi 13 až 21 °С, ovšem semena pekingského zelí začínají klíčit již + 4 °С. Ovšem pokud zvolíte výsadbu sazenic, budete si moci užívat bohatou sklizeň již za 3 až 4 týdny po výsadbě do země. Optimální věk pro výsadbu sazenic 18 až 23 dní.

Vyhněte se přesazování

Ovšem pokud je to možné, volte vždy pěstování ze semínka. Přesazování je totiž u mladých rostlin poměrně špatně tolerováno. Takže pokud se pro pěstování sazenic rozhodnete, měli byste je pěstovat například v rašelinových květináčích, z nichž se mladé rostlinky nemusí vyjímat (jednoduše je zasadíte do záhonku, kde se rozloží).

iZdroj fotografie: Depositphotos

Při setí na otevřeném terénu je nutné dbát na správnou hloubku výsevu. Ta by se měla pohybovat mezi 1 až 1,5 cm a jednotlivé řádky je vhodné zakrýt netkanou textilií, aby se zahřály. To pomůže rychlejšímu klíčení, nutné to ovšem není. Po 3 týdnech by se mladé rostlinky měly protrhat a ponechat jen ty nejsilnější ve vzdálenosti 30 cm od sebe.

Další podmínky péče o pekingské zelí

Důležitá je také poměrně vydatná zálivka – bez ní se totiž velké a chutné hlávky zelí nevytvoří. Další nutná péče o tyto plodiny zahrnuje také pravidelné pletí, kypření zeminy mezi řádky, hnojení a občasnou kontrolu škůdců a chorob. A nelze zapomenout ani na zásady správné sklizně. Pekingské zelí je třeba sklízet ve chvíli, kdy rostliny dosáhnou výšky 10 až 12 cm a vytvoří 9 až 10 listů.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Tehdy jsou totiž nejsladší a nejšťavnatější. Ale můžete je samozřejmě nechat dorůst i do mnohem větší velikosti. Poté se lépe skladují. Pokud je uložíte do smršťovací fólie do chladu (nejlépe do lednice), pak vám pro další použití vydrží až tři měsíce. Vždy je však lepší zpracovat je pokud možno co nejdříve.

Co byste měli vědět o pekingském zelí

A proč vlastně pěstovat tento exotický druh místo klasického hlávkového zelí? Například proto, že obsah bílkovin v listech je u zelí pekingského o 1,5 až 3,5% vyšší a stejné je to i s vitaminem C. Toho je v tomto zelí dokonce 4 až 5x více než v klasickém zelí. A z hlediska obsahu dalších živin je na tom pekingské zelí přibližně dvakrát lépe, než to běžné.

Jaký druh zelí máte nejraději?

Z čínského zelí si můžete připravit i tradiční korejské kimči
Diskuze Vstoupit do diskuze
126 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články