Jahody patří na našich zahradách k velmi oblíbeným druhům ovoce. Mají však jednu nevýhodu: jejich sezóna je poměrně krátká. Pokud je tedy chcete uchovat v perfektní formě až do příští sezóny, musíte se je naučit správně skladovat. Zapomeňte na zavařování nebo přípravu marmelády a vsaďte na cukrové jahody.
Cukrové jahody a co vědět
Cukrové jahody nebo také jahody v cukru jednoduše recyklují techniku starou desítky let. U nás však byla téměř zapomenuta, rozhodně tedy není od věcí ji připomenout. Takto lze uchovávat jak plody pěstované kulturní formy jahodníku alias jahodníku velkoplodého (Fragaria ananassa), tak i jahodníku obecného (Fragaria vesca), obecně známého též jako lesní jahoda.
Protože není používána tepelná úprava jahod, zachovají si všechny prospěšné vitamíny a minerály. Jde mimo jiné o vitamín C, vitaminy skupiny B (např. kyselinu listovou nebo také riboflavin pyridoxin), vitamín K, vitamin E, mangan, měď, draslík či betakaroten (provitamín A). Užívat si tak můžete jak jejich chuť, tak i zdravotní přínosy.
Jak uchovávat jahody v cukru
Celý postup není nijak složitý. Musíte jen zvolit ten správný poměr ovoce a jahod. Všeobecně platí tento recept:
- 1 kilogram jahod
- a 2 kilogramy cukru.
A jak na přípravu? Jahody nejdříve dobře omyjte a zbavte je zelených stopek. Pokud mají tvrdší konce, pak odřízněte i ty. Nyní přijde na řadu cukr. Vezměte velkou mísu a trochu cukru nasypte na její dno. Pak střídavě vždy nasypte vrstvu jahod a prosypte ji cukrem. Takto pokračujte, dokud nespotřebujete většinu cukru (ten musí tvořit i horní vrstvu.
3 hodiny a máte hotovo
Teď zbývá jahody zakrýt nějakou síťkou proti hmyzu a nechat 3 hodiny odstát. Cukr se během této doby zcela rozpustí a obalí jahody jakýmsi sirupem. Nyní je už stačí jen vzít a spolu s touto tekutinou nalít do vysterilizovaných sklenic. Nakonec je v horní části ještě jednou zasypte cukrem a dobře zavíčkujte. Uložte do temna a chladu, kde vydrží bez problémů rok i více.
Jaké jsou vaše tipy pro uchovávání letní úrody?