Každý správný zahrádkář by měl být připraven na novou zahrádkářskou sezónu, poradíme vám jak na to

                   

Jaro je čas intenzivní práce na zahradě. Čekají na vás čištění a opravy trávníku po zimě, výživa rostlin, výsev rané zeleniny, výsadba cibulovin a okrasných dřevin či ořezávání živých plotů a keřů. K provádění všech těchto věcí potřebujete vhodné pracovní nástroje. Výběrem kvalitních pomocníků zvládnete přípravu na novou zahrádkářskou sezónu velmi snadno.

Vyberte si zahradní náčiní podle činnosti

Většina majitelů zahrad nakupuje nářadí po jednom, když je potřeba pro konkrétní činnost. Základní vybavení zahrnuje různé druhy zahradnických nůžek, hrábě, sekeru, lopatu, rýč a sekačku. Sestavení kompletní sady obvykle trvá několik sezón. Nejlepší je nakupovat výrobky od osvědčených výrobců, kteří mají kvalitní a ergonomicky tvarované hřídele. Určitě by měl být typ zahradního nářadí přizpůsoben fyzickým schopnostem uživatelů a velikosti pozemku a způsobu jeho údržby. Je-li zahrada velká, stojí za to usnadnit práci vybavením s elektrickým či benzínovým napájením.

Zahradnické nářadí pro sekání

Pro mnoho majitelů zahrad je nejdůležitějším nástrojem správná sekačka na trávu. Pro velký trávník bude užitečná také kosa a zastřihovač. Nabídka výrobců je velmi široká a novou sekačku tak není snadné vybrat. V minulosti byly nejoblíbenější elektrické sekačky, které fungují pouze na malých plochách (do 500 m2). Dieselové modely určené pro větší trávníky jsou mnohem pohodlnější. Elektrické verze jsou obratné, lehké a tiché, ale nemají vysoký výkon (až 1 800 W) ani pracovní šířku (až 45 cm), navíc je manipulace s elektrickým kabelem těžkopádná. Druhý typ zařízení se vyznačuje spalovacími motory s výkonem 3,5–6,5 HP, pracovním záběrem až 56 cm, sběračem trávy a pohonem kol. Nejnovější modely mají spouštěč elektromotoru, tlumiče vibrací, nastavitelnou polohu ovládacích rukojetí (pro odlehčení ramen a páteře uživatele), hřebeny pro vedení trávy, funkce mulčování. Při výběru modelu sekačky stojí za zvážení – výkon motoru, typ a počet nožů, šířka a velikost kol, typ startéru, trvanlivost pláště (nejlépe z hliníku nebo lehkého laminátu), směr vypouštění trávy. Pro velké zahrady jsou vhodným řešením malotraktory se spalovacím motorem.

Zahradnické nářadí pro odstraňování plevelů a ochranu rostlin

Při přípravě podkladu na záhony a trávník je třeba nejprve odstranit plevele. V malých zahradách často stačí kopat půdu a shrabat, ve velkých jsou potřeba chemikálie a postřikovač na jarní postřik. U herbicidů si zvolte samostatný ruční tlakový postřikovač s násadou na výložníku a speciální ochranou trysek herbicidu. Obyčejný postřikovač s malou nádrží a krátkou tryskou pravděpodobně nebude fungovat. Pro následnou péči o trávník lze plevele odstranit ručně pomocí dlouhého ostrého nože. Můžete si také koupit speciální frézy s ocelovou čepelí a delší nebo kratší rukojetí. Na trhu jsou také sběrače plevele s mechanismem hlubokého zachycení a odstranění a dlouhou rukojetí, aby se zabránilo ohýbání při práci.

Zahradnické nářadí pro řezání, tvarování a sekání

Hodit se vám budou zahradnické nůžky i kvalitní křovinořezy. Levnější nástroje mají nižší ocelové čepele, které se rychle otupí. Jejich rukojeti mohou být rovné nebo profilované. V levných verzích jsou jednoduché rukojeti pokryty vinylovou vrstvou, která pouze izoluje proti studenému kovu. Kvalitnější výrobky používají neklouzavý porézní plast, gumové nárazníky na rukojeti (snižující vibrace) a pákový systém.

Diskuze Vstoupit do diskuze
58 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články