Pěstování téměř nekonečného množství hub v květináči zvládne doma každý

                   

Najít houby porciny v lese není jednoduché. Moc jich v lese nebývá a museli byte mít spíš štěstí. Přitom se ale tyto houby řadí k velmi chutným houbám. Nemusíte procházet les křížem krážem a doufat, že jich pár najdete. Komu by se chtělo cestovat s tak nejistým výsledkem? Raději si je vypěstujte sami doma, stačí jen vědět, jak na to.

Tyto houby je možné pěstovat na zahradě, ale i doma na okně v květináči či skladnějším truhlíku. Není to nijak složité ani moc pracné, jediné, co takové pěstování hub doma vyžaduje, je trpělivost. 

Příprava směsi a substrátu

Potřebovat budete:

  • 2 velké a staré houby porciny
  • 50 g čerstvých kvasinek
  • 4 l dešťové vody

Houby nijak nečistěte a rozemelte je v mlýnku na maso. Vložte je do velké nádoby a přidejte všechny kvasnice i dešťovou vodu. Směs pořádně promíchejte, přikryjte prodyšným hadrem a uložte na dva týdny někam do tmy. Výslednou směs zřeďte dalšími 10 l vody, pořádně promíchejte a nalijte ji tam, kde chcete, aby houby rostly. 

iZdroj obrázku: Pixabay.com

Pro správný růst a vývoj hub průběžně vkládejte kdejaký lesní odpad – například listy, větvičky nebo kůru. Cokoli, co je přirozené pro jejich domovinu. První patrné výsledky můžete očekávat zhruba za dva týdny od rozmístění směsi do nádob či míst, kde houby porostou. 

Houby pomalu porostou. Až budou mít pro Vás požadovanou velikost, skliďte je stejným způsobem jako v lese. Pak už můžete zpracovávat čerstvé a chutné houby jakkoli se Vám zachce. Můžete je usušit, ale také můžou být součástí nejrůznějších polévek, omáček a pokrmů. Udělat z nich můžete také houbové řízky, pokud je necháte dostatečně narůst.

i

Najít houby porciny v lese není jednoduché. Moc jich v lese nebývá a museli byte mít spíš štěstí. Přitom se ale tyto houby řadí k velmi chutným houbám. Nemusíte procházet les křížem krážem a doufat, že jich pár najdete. Komu by se chtělo cestovat s tak nejistým výsledkem? Raději si je vypěstujte sami doma, stačí jen vědět, jak na to.

Tyto houby je možné pěstovat na zahradě, ale i doma na okně v květináči či skladnějším truhlíku. Není to nijak složité ani moc pracné, jediné, co takové pěstování hub doma vyžaduje, je trpělivost. 

Příprava směsi a substrátu

Potřebovat budete:

  • 2 velké a staré houby porciny
  • 50 g čerstvých kvasinek
  • 4 l dešťové vody

Houby nijak nečistěte a rozemelte je v mlýnku na maso. Vložte je do velké nádoby a přidejte všechny kvasnice i dešťovou vodu. Směs pořádně promíchejte, přikryjte prodyšným hadrem a uložte na dva týdny někam do tmy. Výslednou směs zřeďte dalšími 10 l vody, pořádně promíchejte a nalijte ji tam, kde chcete, aby houby rostly. 

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Pro správný růst a vývoj hub průběžně vkládejte kdejaký lesní odpad – například listy, větvičky nebo kůru. Cokoli, co je přirozené pro jejich domovinu. První patrné výsledky můžete očekávat zhruba za dva týdny od rozmístění směsi do nádob či míst, kde houby porostou. 

Houby pomalu porostou. Až budou mít pro Vás požadovanou velikost, skliďte je stejným způsobem jako v lese. Pak už můžete zpracovávat čerstvé a chutné houby jakkoli se Vám zachce. Můžete je usušit, ale také můžou být součástí nejrůznějších polévek, omáček a pokrmů. Udělat z nich můžete také houbové řízky, pokud je necháte dostatečně narůst.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Když v nádobách necháte opět dvě houby zestárnout, můžete tento proces opakovat po celý rok. Vzhledem k tomu, že houby k životu nepotřebují světlo ani teplo, nebude ani zima překážkou pro jejich pěstování. Jediné, co musíte mít je dostatek dešťové vody a trpělivosti.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Když v nádobách necháte opět dvě houby zestárnout, můžete tento proces opakovat po celý rok. Vzhledem k tomu, že houby k životu nepotřebují světlo ani teplo, nebude ani zima překážkou pro jejich pěstování. Jediné, co musíte mít je dostatek dešťové vody a trpělivosti.

Diskuze Vstoupit do diskuze
109 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články