Bylinkám se v truhlíku může skvěle dařit. Musíte ale vědět jak na to

                   

Zima je sice v plném proudu a vaše zahrádka nejspíš odpočívá pod sněhovou peřinou, ale dost možná přemýšlíte, jaké bylinky byste si mohli zasadit doma v květináči, aby vám trochu zpestřily zimní stravu. V květináči se dají pěstovat skoro všechny, ale je klíčové je dobře v truhlíku nakombinovat. Spolu můžete sázet klidně několik druhů. Ty by však měly mít stejné nároky na stanoviště i na zálivku. Některé milují suché, slunné místo, jiné se budou cítit dobře ve vlhké půdě a snesou i trochu stínu. Do jednoho truhlíku tak dejte jen ty druhy, které vyžadují stejné podmínky na pěstování.

Pečlivý výběr souseda

Pojďme si představit alespoň několik základních pravidel:

  • Společně můžete klidně sázet třeba petrželku, pažitku, kopr, koriandr nebo libeček. Ty mají rády rovnoměrně vlhkou půdu a polostín.
  • Středomořské druhy jako rozmarýn, tymián, oregano, yzop, estragon a saturejka zase milují slunce a suchou, propustnou půdu.
  • Nezapomínejte, že máta i meduňka se rády roztahují a nehodí se je tedy sázet s jinými bylinkami dohromady.

Důležité je zvážit, kam bylinky umístíte a jakým směrem je okno orientováno. Středomořské bylinky musí vždy přijít na jižně či západně orientované okno, kde budou mít celodenně přístup ke světlu a teplu. Na severně orientované stěně domu, kde leží stín po většinu dne, je pěstování bylinek nejproblematičtější, vhodné jsou máta, meduňka, pažitka, kerblík či libeček.

V supermarketech ne

Základem pěstitelského úspěchu ale není jen péče, nýbrž také kvalitní sazeničky. Na ty ze supermarketů raději zapomeňte. Obvykle totiž moc dlouho nevydrží. Dobře zakořeněné rostlinky pořiďte raději v zahradnictví nebo na farmářských trzích. Pohledem také zkontrolujte, že kupujete silné a zdravé rostliny. Ty by neměly mít svěšené lístky, měly by mít svěží barvu a dobře vyvinuté kořeny. Mezi nenáročné druhy, které vám budou prospívat i v truhlíku, patří listová petržel, pažitka, bazalka, kopr, koriandr, majoránka, šalvěj, tymián, estragon, ale třeba i meduňka a máta. Všechny tyto bylinky si jistě najdou u vás v kuchyni své místo.

Diskuze Vstoupit do diskuze
74 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články