Herbář doma aneb rady pro začínající zahradníky

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Vařit bez čerstvých bylinek? Hospodyňky ví, že to ani nejde, protože jen díky čerstvému koření je možné dodat jídlu správnou a intenzivní chuť a aroma. Čerstvé bylinky si lze samozřejmě koupit, ale mnohem zajímavější a zábavnější pro vás a vaše děti je si vypěstovat vlastní.

Nechte se proto inspirovat našimi tipy na pěstování bylinek v domácím prostředí a najděte si v herbáři ty své, které budou zdobit parapety vašeho balkonu nebo koutek na vaší zahradě!

Ze semínek nebo z řízků?

Záleží, zda chcete využít plodů vaší zahrádky brzy nebo máte dostatek trpělivosti. Podle toho se rozhodněte, zda si vypěstujete vlastní rostlinky ze semínek a budete den po dni sledovat jejich vývoj nebo se raději rozhodnete pro hotové sazenice, které jen přesadíte do truhlíků nebo zasadíte do záhonů. V případě semínek dbejte na výběr a zkontrolujte dobu exspirace na obalu. Naopak u hotových sazenic počítejte s nutností rostliny co nejdříve přesadit do většího květníku, truhlíku nebo do záhonu. Je nutná také pravidelná zálivka.

Jaké místo pro bylinky vybrat?

U středomořských bylinek je důležité světlo, proto je vhodné umístění květníků v interiéru u okna, případně do venkovních prostor na terasy, balkony nebo na jihozápad. U ostatních tuzemských bylinek je možné umístění také do polostínu. U většiny bylinek je důležitá pravidelná zálivka a směrování, jednou týdně proto otočte květníky směrem ke slunci, aby všechny rostliny rostly stejnoměrně.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Jak vybírat nádoby na bylinky?

U nádob pro výsadbu bylinek je důležitá hloubka a možnost odtoku nadbytečné vody. Hloubka nádoby by neměla přesáhnout 20 cm. Naopak odtok je důležitý, protože většina bylinek nesnese dlouhodobé stání ve vodě, rostlinky by mohly začít hnít. Dno nádoby je proto vhodné vystlat asi 3centimetrovou vrstvou štěrku pro snazší odtok a zajištění kyslíku pro kořeny. A jakou nádobu vybrat? Vybírat můžete podle svého vkusu klasické keramické nebo hliněné květináče a truhlíky, možné jsou i různé druhy kovových nebo dokonce betonových nádob. V poslední době jsou oblíbené také proutěné nebo dřevěné nádoby, které dodají interiéru rustikální nádech.

Výsadba a zálivka domácích bylinek

Nádoba je připravená, nyní je čas připravit potřebnou zeminu. Nejvhodnější je substrát pro bylinky, ale k pěstování využijete i běžnou zahradní půdu s vysokou propustností, není proto vhodná rašelina nebo drcená kůra. Bylinky nezapomínejte pravidelně zalévat, vhodná je každodenní ranní a večerní zálivka, půda by měla být permanentně vlhká. Jednou za několik dní je vhodné také pokropit rostliny včetně listů. S množstvím zálivky však buďte opatrní, stačí opravdu jen půdu zvlhčit, není třeba přílišného zalévání, rostliny by mohly začít hnít.

Druhy bylinek pro domácí pěstování

A jaké druhy jsou doslova předurčeny pro domácí bylinkovou zahrádku?

Bazalka

Bazalka není jen hlavní ingrediencí do pesta, ale s rajčatovou omáčkou vytvoří dokonalou souhru italských chutí. Bazalka nemá ráda přímé slunce, sazenice proto umístěte do polostínu, postupně jí můžete přesouvat na světlejší místo.

Rozmarýn

Skvělá bylinka do mnoha různých pokrmů, na maso nebo do salátů. Rozmarýn vyžaduje hodně světla a teplo, na rostliny rozmarýnu se hodí větší nádoba.

Máta

Jedna z mála bylinek, které vyhovuje stín. Je nutný častý ořez, aby mohla intenzivněji kvést. Hodí se do slané i sladké kuchyně, do nápojů nebo salátů. Navíc pomáhá trávení a má analgetické účinky.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Pažitka

Tato bylinka je vitamínovou bombou z květníku, obsahuje totiž významné množství vitamínu C. Je dobré ji dát do polostínu a potřebuje pravidelně zalévat. Hodí se na bylinkové máslo, na tvaroh, do polévek nebo salátů.  

Estragon

Bylinka, která miluje slunce? To je estragon, který nesnese chlad. Estragon využijete do polévek, při dušení masa nebo při přípravě zeleniny.