Ač si s námi počasí v posledních týdnech pohrává, kalendář hovoří jasně: už je tady červen, první letní měsíc. S ohledem na vysoké teploty, které v létě kralují, převažuje v našem jídelníčku ovoce a zelenina. Konzumace zeleniny přináší rovnou několik výhod:
- Dodá potřebné vitamíny
- V parných dnech osvěží
- Představuje variantu zdravého mlsání
V každém ročním období sklízíme určité druhy zeleniny. Které z nich dozrávají právě v létě? A na čem si pochutnáme nejvíce?
Lahodný salát nezklame
Máloco osvěží tolik jako obědy v podobě lehkých salátů. Těm vládne locika – hlávkový salát. Locika je vitaminovou bombou. Obsahuje kyselinu listovou, vitaminy C, E, B, ale také karoteny, hořčík nebo vápník. Lociku použijeme jako základ do bohatšího salátu, ale pochutnáme si i na samotných listech zakápnutých citronem či se sladkokyselou zálivkou. Příjemně překvapí i salát ze špenátu, další letní zeleniny a bohatého zdroje železa. Doporučujeme špenát s mangoldem, rajčaty a mladou cibulkou, okořeněný bazalkou a oreganem.
Univerzální cuketa
Cuketa je z velké části tvořena vodou, proto má nízkou energetickou hodnotu a je užitečným pomocníkem při hubnutí. Obsahuje spoustu vlákniny, napomáhající správnému trávení a ustalující hladinu cukru a inzulinu v krvi. Její největší výhodou je všestrannost. Můžeme ji orestovat na másle, přidat do omelety, obalit v těstíčku, udělat z ní lasagne či ji zamíchat do sladkého perníku. Fantazii se meze nekladou.
Fazolky mají zelenou
V létě přichází na řadu také zelené fazolky, které vypěstujeme i v květináči a jsou vhodné pro diabetiky. Sklízíme celé lusky a díky tomu, že neobsahují žádná tuhá vlákna, z nich následně snadno vykouzlíme skvělou přílohu. Orestovaná varianta neodmyslitelně patří ke steaku – a to je kombinace jako stvořená pro letní grilovačku!