Proč je tak důležité bělit stromy na podzim a jak to udělat správně

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Na podzim se v zahradách a sadech začínají objevovat bíle natřené stromy. Víte však, proč se tato údržba provádí? Slyšeli jste už o bělení ovocných stromů? Pokud ne a chcete znát více informací, rozhodně pokračujte ve čtení článku.

Proti mrazu i horku

Bělení se provádí především u dřevin s tenkou kůrou, tedy u jabloní, javorů či buků. K poškození kůry jsou však náchylné všechny mladé stromky, proto by se měli ošetřovat alespoň po dobu pěti let. Zkušenosti předávané po generace zahrádkářů říkají, že je kmen potřeba chránit nejen v zimě, před mrazem, ale i v létě, před horkem, které dokonce může strom poškodit více, než mráz.

Čím bělit

Jak už jste se mohli dočíst o pár řádek výše, můžeme bělit stromy jak ovocné, tak i okrasné. K bělení se používá zahradnické hašené vápno, které můžeme použít od listopadu až do konce března. K zesílení účinku se doporučuje opakovat tuto metodu dvakrát do roka, tedy na jaře i na podzim. Toto ošetření však lze i vylepšit. Budete k tomu potřebovat:

  • 1 kg hašeného zahradnického vápna
  • 1 kg tabákového prachu
  • 200 g síranu měďnatého neboli modré skalice

Vše je potřeba důkladně promíchat dohromady a nechat vylouhovat čtyři hodiny. Na toto množství připadne přibližně 10 litrů vody. Množství samozřejmě můžete udělat i menší, v závislosti na tom, kolik stromků potřebujete ošetřit.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Tímto ošetřením ochráníte strom, kromě mrazu a slunce, také před prasklinami, které vznikají v kůře stromu. Pokud strom nebude mít praskliny, tak se do něj nedostanou žádní škůdci, ani houbové choroby. Hašené zahradnické vápno můžete použít také k odstranění mechu v trávníku nebo k odkyselení půdy.

Jak nanášet

Nátěr si pečlivě rozmíchejte, k tomu postačí například dřevěný klacek. K nátěru malých stromků bohatě postačí širší štětec. U vzrostlejších dřevin pak použijte malířskou štětku. Nátěr nemusíte nanášet pouze na kmen, může pokračovat až k silnějším větvím. Nakonec nezapomeňte kbelík a štětce dobře umýt, abyste náčiní mohli použít v další sezóně.