Jedličku si můžete vypěstovat i na zahrádce. Klíč je v tom zvolit správný typ

                   

Pokud letos zase marně přemýšlíte, kde sehnat pěkný vánoční stromek za rozumné peníze, dáme vám jeden tip na příští rok. Co takhle si vypěstovat vlastní vánoční jedličku u vás na zahradě? Vydrží dlouho krásná, téměř neopadává. Určitě by bylo hezké mít jednu přímo na zahradě. Jenomže to není tak jednoduché.

U nás původní jedle bělokorá je poměrně citlivý strom, kterému svědčí spíš prostředí podhorských strání než zahrada v městské zástavbě. Existuje ale hned několik jiných druhů jedlí, které jsou pro pěstování ve stísněných podmínkách vhodnější a lépe vám poslouží i jako vánoční dekorace.

Na zahradu vhodnější

Oblíbeným druhem je například jedle kavkazská. V zahradách a parcích dorůstá výšky 12 až 18 metrů a stává se tak velice působivým stromem. Je zcela mrazuvzdorná, měla by být však chráněna před studeným větrem. Pro pěstování na zahradě je dobré pořídit si její zakrslé varianty. Dalším vhodným exemplářem je jedle ojíněná. Ta běžně dosahuje výšky jen 6 až 10 m. Zajímavé jsou kultivary se stříbřitými jehlicemi, které po celý rok vypadají, jako by se na nich usadila jinovatka. Působí tedy skutečně slavnostně a vánočně, a to nejen v zimě.

Netradiční druhy

Dalším zástupcem je i jedle španělská, která je však velmi náchylná. Je citlivá ke znečištěnému ovzduší, takže je potřeba ji pěstovat skutečně v čistém prostředí venkova. Ačkoli jedle španělská snáší mrazy až do -27 °C, ve středoevropských podmínkách potřebuje teplejší polohu a chráněné stanoviště. Je dost možné, že se jí u vás na zahrádce dařit nebude, ale pokud uspějete, budete mít skutečně mimořádný exemplář, který nesjpíš ani nebudete chtít pokácet. Jako poslední lze doporučit jedli korejskou, která patří k nejnižším druhům jedlí. Zaujme dekorativními namodralými šiškami, jejichž barva se v průběhu roku mění na hnědou. Této jedličce vyhovuje mírný stín a vlhčí neutrální půda. Dá se úspěšně pěstovat i v nádobě, takže i malé plochy zahrad nebo teras mohou být vhodným stanovištěm.

Diskuze Vstoupit do diskuze
128 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články