Jedinečné kaštanovníky můžete běžně potkat v parku nebo jiném veřejném prostoru. A není se čemu divit, protože vypadají krásně a reprezentativně, vydrží i celá staletí, mají krásné květy a lahodné plody. Pěstovat ho samozřejmě můžete i na zahradě, ale měli byste počítat s jeho výškou. Dorůstá totiž až do výšky 20 metrů. Vhodný je proto pouze do hodně prostorných zahrad.
Mluvit dnes budeme o kaštanovníku setém (Castanea sativa), který zpočátku roste pomalu, ale může se dožít i několika staletí. Užijí si ho proto i vaši potomci a jejich potomci. Cení si ho také nábytkáři a truhláři, protože jeho dřevo je vysoce kvalitní.
Jak kaštanovník pěstovat
Jde-li vám především o jeho plody, je ideální ho vysadit na teplejší místo. Nejlepší je výživná, hluboká a kyprá půda plná draslíku. Mladé stromky vysazujeme do vykopaných jam o velikosti 1×1 metr do hloubky cca půl metru. Dokud je stromek mladý, udržujte v prostoru kolem něj čistotu. Ze začátku je také vhodné ho připevnit ke kůlu.
Důležité je pravidelné zalévání a hnojení draslíkem. Vápnění je nutné pouze v půdách, které jsou bohaté na kyselost. Dobrá zpráva je, že kaštanovník většinou netrpí chorobami a nenapadají ho ani škůdci. Řez je vhodný pouze pro prosvětlování, aby koruna nebyla přehuštěna a větve, květy i plody mohly aktivně a přirozeně růst, kvést a dozrávat.
Plody dozrávají poměrně pozdě
Jistě víte, že pečené kaštany se prodávají většinou až na podzim nebo začátku zimy. A má to samozřejmě svůj důvod, protože plody dozrávají v době od začátku září do poloviny listopadu. Počítat musíte také s tím, že ne vždy se mu u nás podaří dozrát. Pokud ale budete mít vzrostlý strom a zadaří se, můžete sklidit 50 až 100 kilogramů kaštanů.
Zralé plody poznáte tak, že samy ze stromy spadnou. Po sklizni je rozložte v jedné vrstvě na rošty do proudícího vzduchu. Až budou pořádně usušené, můžete se dát do vyšších vrstev a poté vám vydrží do jara, možná i déle. Co s nimi budete dělat už je plna na vás. Můžete je využít čistě pro svůj užitek a rozdat je přátelům, anebo je prodat na trhu.
Využijte je na maximum
Kaštany mají vysokou výživovou hodnotu. To je jedním z důvodů, proč jsou stále v některých, a to zejména jižních zemích velmi oblíbené. Udělat toho z nich můžete skutečně hodně. Využít je můžete jako přísadu do pečení, ale stejně tak je můžete vařit, pražit nebo péct. V některých zemích se z nich dělá mouka. To ale u nás není příliš časté. K čemu je naopak můžete využít u nás?
- Tradičně pečené ve slupce
- Jednoduše kandované (na sladko)
- Špaldové rizoto s kaštany, hříbky a šalvějí (na slano, dle receptu Sofie Smith)
- Kaštanová nádivka
Při pečení je důležité
neodstraňovat slupku a nahoře ji trochu naříznout. Jen díky tomu se správně
propečou a budou mít dokonalou chuť. Rozhodnete-li se pro pěstování tohoto
stromu, užijte si všech jeho výhod naplno.