Na podzim se skleníkem nekončíme. Sklízíme i vysazujeme nové rostliny

                   

Jak pokračovat v pěstování ve skleníku na podzim? Sezóna zde ještě zdaleka nekončí. Pokračujeme ve sklizních a pečujeme o rostliny, abychom je udrželi co možná nejdéle. Můžeme ještě vysévat kozlíček polníček a špenát na ranou jarní sklizeň. Zároveň je nutné dohlížet nad tím, jestli se ve skleníku nemnoží škůdci. Skleníková úroda ale na podzim rozhodně končit nemusí. Mnozí z nás pokračují ve sklizni paprik a rajčat. Stále navíc můžete zasadit hned několik druhů plodin, které dorostou časně zjara.

Rostliny chraňte před chladem

Jelikož se začíná na podzim ochlazovat, dáváme si pozor s větráním. Ideálně větráme pouze krátce a přes den. Rostliny zaléváme jen ráno. Pokud nemáme vytápění, chráníme rostliny před nočními mrazíky netkanou textilií.

Nový výsev přečká zimu a potěší na jaře

Pokud máme ve skleníku volné místo, je možné vysadit kozlíček polníček pro časné jarní sklizně. Podzimní výsevy ve skleníku dobře přezimují a sklízíme je časně zjara. Ihned, jak se začne po zimě oteplovat, můžete sklízet chutný polníček, který vám dodá ztracené vitamíny a minerály. Ke konci října je také vhodné zrušit výsadbu rajčat. Co se urodilo, to se urodilo, z rostlinek nyní již nic nedostanete. Zryjeme půdu, uhrábneme a připravíme pro výsadbu předpěstovaných sazenic ozimého salátu. Vysazený salát v případě potřeby zaléváme, aby dobře zakořenil.

Poslední rostlinkou, kterou můžete zasadit nyní, aby vám do jara hezky vzešla, je špenát. Není ale špenát jako špenát. Je nutné vybírat odrůdy, které jsou k pěstování přes zimu vhodné. Mezi ně patří například Winter riesen. Tato odrůda má velké silné listy a výraznou chuť, která vám udělá radost v jarním jídelníčku.

V každém případě je nutné přizpůsobit zálivku i hnojení podmínkám, které na podzim panují. Je třeba pracovat s tím, jak se mění počasí a postupně klesají teploty, a udržovat uvnitř skleníku ideálně stabilní teplotu i vlhkost.

Diskuze Vstoupit do diskuze
136 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články