Díky tomuto domácímu hnojivu vám vykvetou všechny pokojovky, a to včetně těch sukulentních. Nic lepšího neexistuje

Pokud chcete, aby vám rostliny vždy krásně a barevně kvetly, pohnojte je tímto domácím prostředkem. Uvidíte, že se jim bude dařit.

Zdroj fotografie: Depositphotos

Správná výživa je při péči o pokojové rostliny absolutním základem. Potřebují především draslík, fosfor a dusík, který jim obvykle dodáváme prostřednictvím komerčních hnojiv. Vždy však není nutné sahat po chemii. Skvěle si vystačíte i s tím, co najdete doma. Stačí použít droždí a obyčejné zbytky z kuchyně.

Jen droždí a cibulové slupky – víc potřebovat nebudete

Cibule je základem snad každého teplého jídla české kuchyně, slupky z ní však většinou vyhazujeme (v tom lepším případě na kompost). Je to ovšem škoda. Obsahují totiž celou řadu vitamínů, minerálů a dalších užitečných prvků, které mohou vašim rostlinám pomoci v bujném a zdravém růstu.

Zdroj fotografie: Depositphotos

A stejně je na tom i droždí. Nehodí se jen do kynutého těsta nebo na přípravu tradiční polévky, ale zamilují si ho i vaše květiny. Kvasnice obsahují zejména vitamíny skupiny B, ale najdeme v nich i další látky. A jako bonus tyto prospěšné mikroorganismy postupně mění strukturu půdy a pomáhají rostlinám s využíváním některých minerálů. Jak si z těchto dvou složek připravit hnojivo?

Začněte velkou hrstí cibulových slupek, var je nezbytný

Čím více slupek z cibule se vám povede nashromáždit, tím lépe. Stačit by vám však měla i velká hrst. Vložte ji do hrnce a zalijte litrem vody. Pomalu přiveďte k varu a nechte 5 minut vařit. Po této době sporák vypněte a počkejte, dokud odvar nevychladne. Následně ho přeceďte. Teď už jen zbývá přidat do něj droždí. Použijte nejlépe to sušené, které se dobře rozmíchává.

Zdroj fotografie: Pixabay

Budou vám stačit dvě polévkové lžíce. Ovšem pokud ho doma nemáte, vsaďte klidně i na ekvivalent v podobě čerstvého. V takovém případě však doporučujeme použít spíše vlažnou vodu (nad 60 °C by její teplota přesáhnout neměla, ublížili byste totiž kvasinkám). A teď už vám zbývá jen čekat. Směs totiž musí odstát do druhého dne, teprve pak bude připravena k použití.

Před zálivkou roztok patřičně nařeďte a je hotovo

Hotové hnojivo je ovšem pro rostliny příliš koncentrované. Mohlo by popálit kořeny nebo jednoduše dodat květině příliš mnoho živin. Nařeďte ho proto s vodou v poměru 1 : 1 a následně použijte jako zálivku. Doporučujeme zavlažovat vždy na vlhkou zem, živiny pak lépe proniknou ke kořenům a nebude hrozit ani jejich poškození. Stejnou směs lze použít i na rostliny balkonové, na bylinky apod.

Příprava hnojiva z droždí a cibulových slupek

Před každým hnojením ji však vždy připravte čerstvou, aby se cenné složky nevytratily. Rostliny zalévejte podle potřeby, tedy v sezóně 2–3x do měsíce, v zimě méně. Řiďte se stavem svých zelených svěřenců. Pokud jeví známky neduživosti, pohnojte je. Ochotně vám poté vykvetou. A to platí třeba i pro sukulenty, které jinak v domácích podmínkách nasazují na květ jen velmi neochotně.