Pokud orchideji žloutnou a sesychají poupata, musíte rychle jednat. Ve hře není jen další kvetení, ale i zdraví

                   

Nezáleží na tom, jaké orchideje doma pěstujeme. S usychání a opadem poupat se potýkají orchideje rodu Phalaenopsis alias můrovce, ale i oblíbené katleji Dowovy (Cattleya dowiana), člunatce (Cymbidium), dendrobia (Dendrobium) nebo i stále oblíbenější tibetské orchideje pleionky (v našich podmínkách je obvykle k dostání (Pleione formosana či rod Pleione limprichtii). Kdy se to děje a jak rostlinám pomoci?

Důvody usychání poupat u orchidejí

Nejčastěji ztrácí tyto půvabné rostliny poupata ihned po nákupu, tedy ve chvíli, kdy si je přineseme domů a dostanou se tedy do nového prostředí. Vlastně se není čemu divit. Podmínky v obchodě nebo květinářství, kde předtím orchidej rostla a prospívala, byly úplně jiné, a v domácnosti tedy může zažívat nepříjemný šok. Nejde o nijak závažný problém, přesto se mu lze v mnoha případech úspěšně vyhnout.

První krok však musíte udělat už v obchodě – nejlépe ihned za pokladnami ještě předtím, než se dostanete do venkovního prostředí. Rostliny zabalte do papíru nebo do silné látky, které ji ochrání před chladem. Nenechte se zmást tím, že je obalena průhlednou vrstvou igelitu. Ten ji před nepřízní počasí neochrání. Se sundáním tohoto provizorního krytu však nespěchejte. Ponechte ho na místě ještě několik hodin po příchodu domů, tím dopřejete orchideji dostatečný čas na zahřátí a adaptaci.

Nízké teploty orchidejím nesvědčí

Dalším problémem, díky němuž mohou orchideje shazovat poupata, jsou i příliš nízké teploty. Optimum pro tyto květiny začíná na 16 až 18 °C, nižší teploty mohou způsobovat právě zasychání a opad poupat. Problémem je také průvan a parapet, na němž je orchidej v zimě často vystavena chladnému vzduchu z otevřeného okna. Ztráta květů je však jen prvním varovným signálem – a pokud na něj včas nezareagujete, může pořízený exemplář i zcela uschnout.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Vliv má i správná zálivka orchidejí

Další obtíží, se kterou se musí tyto rostliny v našich domácnostech často vypořádávat, je nesprávná zálivka. Pamatujte si proto, že by jejich kořeny nikdy neměly stát ve vodě. A co víc – nemají rády ani neustále vlhkou půdu. Z tohoto důvodu byste to neměli s frekvencí zálivky přehánět, jednou týdně bohatě stačí. Nejlepší způsob zálivky je namáčení květináče asi na hodinu v nádobě naplněné vodou. Poté stačí nechat okapat a vrátit na místo.

A neméně důležitá je i okolní vlhkost vzduchu, ze které orchideje rovněž čerpají vláhu. Proto je vhodné orchidej, nebo ještě lépe její bezprostřední okolí, několikrát za týden porosit jemným rozprašovačem. Vhodná je čistá a odstátá voda. Ještě lepší ovšem bude ta dešťová, pokud k ní máte přístup. Minerály v tvrdé vodě z kohoutku totiž mohou na listech časem vytvářet skvrny, u té dešťové se vám to však zaručeně nestane.

Problémem může být i ovoce

Tyto pokojové rostliny se často pěstují v kuchyni. Málokdo však ví, že to pro ně není právě ideální místo. Problémem je totiž zralé ovoce a zelenina, které se tu vykytují. Pokud totiž zraje, uvolňuje do ovzduší plyn ethylen, který urychluje dozrávání plodů v jejich okolí. Bohužel pro orchideje také „zestařuje“ jejich nejcitlivější části – poupata. A ta pak usychají. Největší potíže dělá těmto orchidejím přítomnost:

  • citrusových plodů,
  • švestek,
  • manga,
  • banánů
  • a broskví.
iZdroj fotografie: Pixabay
Zdroj fotografie: Pixabay

Pokud tedy máte v kuchyni košík s ovocem, snažte se ho vždy držet co nejdál od svých orchidejí. Zabráníte tak nechtěnému opadu poupat. A stejný problém můžete mít v případě, že kuchyni vaříte na plynu. Zplodiny, které se uvolňují při jeho spalování, totiž orchidejím vadí. Bez pořádného větrání je tedy v kuchyni s plynovým sporákem raději nepěstujte.

Jaké problémy trápí vaše orchideje nebo jiné pokojové rostliny?

Pokud si nejste jistí, jak orchidej správně přesadit, pak postupujte podle tohoto návodu
Diskuze Vstoupit do diskuze
131 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články