V zimě nemusíte na květiny rezignovat. Vsaďte na ty sušené

Zdroj fotografie: Pixabay.com

Zima může být pro mnohé milovníky květin znamenat velmi smutné období. Vázy zejí prázdnotou, žádná barva, žádná vůně, prostě nic. Čerstvé květiny asi nejde příliš snadno nahradit, ale přeci jen se nemusíme s květinami veš váze zcela rozloučit – jen je potřeba je nahradit za ty sušené.

Na zimu je však nutné myslet už dopředu, abyste si během léta a podzimu stihli vypěstovat květiny, které poté budete moci usušit.

Zdroj fotografie: Pixabay.com

Výběr je široký

Pokud nechcete do předpěstování investovat příliš času a úsilí, pak vsaďte na tyto odrůdy. Na předpěstování jim stačí čtyři týdny a výsev je ideální na přelomu března a dubna. Sem patří většina klasických slaměnek našich babiček. Klasické české odrůdy statice – limonky se vyznačují kompaktním růstem a bohatým kvetením. Speciálně k sušení je určena bílá věncovka, růžová Rosea superba, fialovomodrý ametyst a bledě modrý safír. Kdy začít s výsevem?

Zdroj fotografie: Pixabay.com

Prostě tak brzy, jak jen to bude možné. Tyto druhy je možno vysévat i v pozdním podzimu, aby se semínko dostalo do země, ale vyklíčilo až na jaře. Tehdy využije optimálně zimní vláhu a vytvoří silnou, bohatě kvetoucí rostlinu. Pokud to ale na podzim nestihnete – žádný strach – když začnete až v březnu, nic se nestane.

Jestli se vám nechce každý rok řešit nový výsev, existuje možnost vsadit na trvalky, které se hodí na sušení. Vydrží na záhoně několik sezon a jejich sazenice si můžete předpěstovat nebo koupit v zahradnictví. Patří sem klasický suchobýl tatarský – statice tatarika, řebříčky, šuškarda klasnatá, agastache nebo echinops.

Zdroj fotografie: Pixabay.com

Samotné sušení není zas tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Některé květy se totiž musí sklízet a sušit ještě, když jsou zcela čerstvé a v plném květu, jiné se zase mají sklízet, až když začínají lehce uvadat a opadávat. Nejlepší je, když vyzkoušet různé metody a časy sběru a sami vyhodnotíte, kdy je vhodné tu kterou květinku sklízet.