Microgreens – benefity a proč je začít pěstovat

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Pokud jste už slyšeli název microgreens, ale stále vlastně nevíte, co si pod tím názvem představit. Odpovědí na vaše otázky je nedostatek, nevíte, jestli je můžete vypěstovat sami nebo ne, jak s nimi vařit, kam je použít a proč se o ně vůbec zajímat a zařadit je do vašeho jídelníčku?

Jestli stále nemůžete najít odpovědi, které hledáte, doufejme, že je najdete níže!

Co jsou microgreens?

Microgreens jsou sazenice jedlé zeleniny, bylin a květin. Sklízí se, když se tvoří první listy, obvykle kolem 10 dnů (v závislosti na odrůdě). Microgreens rostou hustě v médiu, jako je půda, nebo hydroponicky. Protože se sklízejí ve stavu sazenic, mají v sobě koncentrované hladiny živin a chuti.

Jaký je rozdíl mezi microgreens, klíčky a baby zeleninou?

To vše jsou různé fáze růstu rostliny:

Klíčky: Klíčky jsou první fází vývoje semene a obecně rostou bez pěstebního média (půdy), ale klíčí v nakličovací misce, sklenici nebo sáčku. Obvykle se konzumují brzy po vyklíčení semen.

Microgreens: Mikrozelenina obvykle roste v půdě nebo jiném pěstebním médiu a jsou druhou fází života rostliny, kde se usazují kořeny a objevují se první listy (děložní). Sklízí se v této fázi nebo právě ve chvíli, kdy se objevují pravé listy. Rostliny ve fázi microgreen jsou typicky na vrcholu intenzity chuti a nutričního obsahu.

Baby salátová zelenina: Baby zelenina se nechají růst týden nebo dva po fázi microgreen, kdy vyraší pravé listy. Sklízí se, dokud jsou rostliny ještě mladé. Chutě jsou mnohem blíže k jejich plné dospělosti. Tato zelenina měla čas vytáhnout živiny z půdy, ve které rostou.

Proč pěstovat a jíst microgreens?

Přestože jsou microgreens malé, jsou plné vitamínů, minerálů a antioxidantů a nabízejí širokou škálu zdravotních výhod. Ve skutečnosti studie ukazují, že microgreens poskytuje až 40 x více vitamínů, minerálů a dalších zdraví prospěšných látek na porci, ve srovnání s jejich dospělými protějšky.

Mezi další benefity patří:

· Jsou snadným způsobem, jak do svého jídelníčku dostat další zeleninu.

· Nabízí skvělou chuť a čerstvost.

· Pěstují se rychle, snadno a levně.

· Dopřejí vašemu jídlu intenzivní chuť.

· Přidají živé barvy, do pokrmů, aby byly vizuálně přitažlivější.

Jak výživné jsou microgreens?

Protože se microgreens sklízejí ve stavu sazenic, jsou živiny rostliny extrémně koncentrované. Microgreens obsahuje vysoké množství vitamínů, minerálů a antioxidantů a nabízí širokou škálu zdravotních výhod.

Studie ukázaly, že mnoho mikrozeleniny, jako je červené zelí, brokolice a ředkvičky, často obsahuje až 40 krát více živin, než zralé rostliny. Podle profesora Qin Wanga z University of Maryland jsou mikrozeleniny 4 až 40 krát koncentrovanější na živiny. Jeho výzkumný tým testoval 25 různých komerčně pěstovaných microgreens a zjistil trvale vysoké hladiny důležitých živin, jako je vitamín C, vitamín E, vitamín K, lutein a beta-karoten. Všechny tyto živiny jsou extrémně důležité pro kůži, oči a boj s dalšími vážnými nemocemi a jsou spojeny s dalšími nejrůznějšími zdravotními výhodami.

Jak jíst microgreens?

Mikro zeleninu je neuvěřitelně snadné začlenit do vašich jídel. Pokud jste v konzumaci microgreens úplně nováčci, snadným způsobem, jak začít, je použít je místo hlávkového salátu. Na sendviče, burger, wrapy, na vejce, saláty, polévky a mnoha dalších.

Jak začít pěstovat microgreens?

Nabízí se jednoduché sady na pěstování. Pokud s pěstováním teprve začínáte, tyto sady jsou skvělým způsobem, jak začít. Sady obsahují vše, co potřebujete, abyste mohli začít pěstovat, včetně pokynů krok za krokem.

Pokud chcete pěstovat ve větším měřítku, doporučujeme výsev do ploch nebo podnosů, které mají hloubku 2,5 – 5 cm.

Jaká microzelenina se nejsnáze pěstuje?

Podle zkušeností jsou nejsnadnější a nejkonzistentnější microgreens na pěstování; ředkev, brokolice, kapusta, hrášek a hořčice.

Jaká mikrozelenina je nejtěžší na pěstování?

Mezi náročnější odrůdy patří: amarant, červená řepa, bazalka, koriandr, červená řepa, šťovík. Čím více budete pěstovat, tím zábavnější bude experimentování s různými odrůdami.

Pěstování microgreens v půdě vs. hydroponicky?

Vždy je můžete pěstovat v půdě. Některé plodiny jako slunečnice, pohanka, hrách, koriandr a řepa jsou velmi náročné na hydroponické pěstování, takže se opravdu MUSÍ pěstovat v půdě.

Výběr pěstebního média závisí na osobní volbě. Pěstování v půdě nevyžaduje žádné syntetické živiny ani přísady.

Která semínka je třeba předem namočit?

Slunečnice, pohanka, řepa, hrášek a fava fazole, ty všechny musí být předem namočené ve studené vodě. Vždy by měly být namočené po dobu 6 až 12 hodin a před výsadbou důkladně opláchnuté.

Vyrostou mi microgreens po sklizni znovu?

Druhá sklizeň je často slabší než první, ale lze ji provést, zvláště pokud roste v půdě. Některé odrůdy jsou odolnější při opětovném růstu po sklizni.

Při hydroponickém pěstování budete pravděpodobně mít menší úspěch s opětovným růstem.

Jsou vyžadována speciální semena?

Semena použitá pro microgreens jsou neošetřená semena, nejlépe organická, což jsou stejná semena používaná k pěstování rostlin plné velikosti. Vzhledem k tomu, že rostliny rostou mnohem blíže u sebe, je k vypěstování microgreens potřeba více semen než pro plodiny pěstované na poli.

Kdy microgreens sklízet?

Kdy sklízet je subjektivní na vkusu jedince a odrůdě. Některé mikrozeleniny, jako je celer, koriandr a bazalka, by neměly být sklizeny, dokud nevyvinou pravé listy.

Ostatní, jako jsou ředkvičky, kedlubny, zelí a brokolice, by se měly sklízet ve fázi děložních listů ve výšce 7,5 cm nebo 10 cm.

Microgreens, jako je hořčice a kapusta, lze sklízet v obou fázích v závislosti na chuťových požadavcích spotřebitele.

Diskuze Vstoupit do diskuze
67 lidí právě čte
Autor článku

Marek Motyčák

Zobrazit další články