V čem jsou hlavní výhody lyofilizovaného ovoce?

Lyofilizované ovoce se těší rostoucí popularitě. Proč tomu tak je? Podívali jsme se na hlavní výhody tohoto způsobu konzervace potravin.

i Zdroj fotografie: Adobestock
                   

Ovoce podléhá rychlé zkáze

Ačkoli je ovoce velice chutné a zdravé – doslova překypuje vitamíny a minerály – má jednu zásadní nevýhodu. Láká nejrůznější škůdce z hmyzí říše, ale i plísně a bakterie. Kvůli tomu se část plodů nedočká ani sklizně, i po ní je ale životnost plodů jen několik dnů či maximálně týdnů. Proto je nezbytné ovoce správně uskladnit, případně nejrůznějšími metodami konzervovat.

Zejména jablka či hrušky lze dobře uchovávat ve chladných a temných sklepech – takový nechybí v žádné starší venkovské chalupě. Další plody – třešně, broskve, meruňky a další – zase naše babičky zavařovaly. Další plody se zase usušily a některé se použily do domácích marmelád.

Jenže každá konzervace znamená posun v chuti, konzistenci nebo poklesu obsahu zdravých látek. Právě lyofilizování, neboli sušení mrazem, některé časté nevýhody tradičních metod konzervace eliminuje.

Takřka nekonečná trvanlivost

Lyofilizováním se ovoce zbaví téměř veškerého obsahu vody. V uzavřeném obalu, temnu a při stálé teplotě díky tomu mrazem sušené plody vydrží v dobré kondici po mnoho měsíců, či dokonce let. Ani po rozbalení se nemusíte obávat, budete-li ovoce několik týdnů postupně „uzobávat“. Jen se ujistěte, že plody se nedostanou do kontaktu s vlhkostí.

Lyofilizování je maximálně šetrné k živinám

Při sušení mrazem se v ovoci zachovávají nejen sacharidy či minerály, ale i velká část vitaminů. V porovnání s ostatními metodami konzervace má lyofilizované ovoce z hlediska obsahu živin nejblíže k ovoci čerstvému. Díky tomu lze i ovoce sušené mrazem označit nejen za sladkost, ale i za zdravou pochoutku, která se může skvěle hodit třeba na výšlap do přírody. Dodá vám energii i potřebné vitaminy a minerály.

Několik kilogramů plodů v malém balení

A právě to je další velká výhoda sušení mrazem. Protože je ovoce zbaveno vody, je velice lehké. Do batohu tak na cestu snadno přibalíte v malém sáčku energii a živiny, které odpovídají celému sáčku čerstvých plodů – jablek, pomerančů apod. – a přitom váží jen několik desítek gramů. Oproti tomu sklenici se zavařeninou nebo marmeládu si na túru pravděpodobně brát nebudete a klasicky sušené ovoce zase není tak trvanlivé. Ovoce sušené mrazem je tedy ideální volbou.

Široká nabídka plodů

Mrazem lze sušit takřka jakoukoli potravinu – zdaleka ne jen ovoce. Jediná nevýhoda je, že si ovoce mrazem nemůžete usušit v domácích podmínkách. Ovoce se tedy lyofilizuje průmyslově a vy si jej můžete zakoupit v kamenných nebo internetových obchodech.

Diskuze Vstoupit do diskuze
141 lidí právě čte
Autor článku

Marek Motyčák

Zobrazit další články