Udírna má v České republice nezastupitelné místo, protože česká populace si zamilovala nejen uzené pokrmy, ale i uzení jako takové.
V minulosti se používaly klasické zděné i dřevěné varianty na dřevo, ovšem v současné době jsou k dostání propracované modely s mnoha praktickými funkcemi.
Uzení je zkrátka způsob úpravy masa, sýrů, ryb, ale také zeleniny, ba dokonce i ořechů. Stejně tak se jedná o konzervaci pomocí kouře, který potravinám propůjčuje specifickou chuť a ojedinělé aroma.
Elektrická udírna
V posledních několika letech se do popředí prodírá především elektrická zahradní udírna, a to hned z několika důvodů. Zajistí vám pohodlí, které je zkrátka nevyčíslitelné. Snadno si nastavíte přesnou teplotu, kterou digitální udírna na elektřinu udrží po celou dobu. Obsluhu zvládne i začátečník.
Vzhledem k tomu, že nedochází k hoření, ale pouze se zahřívá topivo, jedná se o bezpečné uzení masa i dalších potravin, neboť nehrozí vznícení.
Přenosné a rybářské udírny
V případě, že často chodíte na ryby nebo jezdíte na chatu, přijde vám vhod přenosná udírna. Jak už samotný název napovídá, vezmete si ji kdekoliv. Rozměry jsou kompaktní a hmotnost je co nejvíce minimalizovaná. Počítejte však s tím, že kapacita u takové udírny je omezená.
Izolované udírny
Jestliže plánujete uzení po celý rok, sáhněte po izolovaném provedení z nerezové oceli. Samotný materiál je zárukou dlouhé životnosti. Jako topivo se používají dřeva, štěpka a piliny.
Prosklené udírny
Pokud je pro vás důležitý i design, který dokonale zapadne do prostředí zahrady či zahradní kuchyně, nadchne vás prosklená udírna. Prosklení je kalené a můžete sledovat, jak se vaše pokrmy konzervují kouřem.
Tak neváhejte a podívejte se na pestré produktové portfolio v e-shopu Udirny.cz.