Plodina, která byla jako jediná vypravena do kosmu, a to konkrétně v roce 1995 na palubě raketoplánu Columbia, si dnes přivlastňujeme za naši tradiční plodinu, ale není tomu tak – přišla k nám z Ameriky.
Byla označována také jako královská ozdoba, jelikož jejími květy si zdobila stůl Marie Antoinetta. K nám se tato plodina dostala až v 16. století a největší zásluhu na jejím pěstování u nás měl pravděpodobně Karel Havlíček Borovský.
Dnes ji využíváme nejen jako přílohu k jídlu či potravu pro zvířata, ale získává se z ní také škrob, líh nebo slouží k výrobě nejrůznějších krmiv. Už víte, o jakou plodinu se jedná?
Pokud jste tipovali brambory, bylo to správně!
Brambory jako ochránce před hladomorem i kurdějemi
Ceněná je především energetická hodnota brambor a jejich výborná stravitelnost. Dále obsahují velké množství sacharidů, málo kalorií, hodně vlákniny, nechybí v nich však také velké množství draslíku a vitamínu C.
A právě energetická hodnota brambor a obsah vitamínu C se postaraly o to, že konzumace této zeleniny ochránila Evropu od hladomorů a epidemií kurdějí.
Brambory byly hojně využívány i v léčitelství, a to už 200 let před naším letopočtem, kdy Inkové věřili, že usnadňují porod.
V lidovém léčitelství v Evropě se pak brambor hojně používaly při žaludečních potížích, kdy se pila čerstvá šťáva z brambor, připravovalo se z nich projímadlo, lék na kocovinu či obklad na ječná zrna.
Skladování brambor ovlivní jejich použitelnost
Brambory se staly běžnou surovinou na našich stolech. Aby však byly poživatelné, je nezbytně nutné správné skladování brambor.
Nejvíce jim prospěje, pokud je budeme skladovat v temnu a chladu při teplotě mezi 4–7 °C, tedy ideálně ve sklepě. V malém množství je lze uchovávat v lednici, a to v boxu pro zeleninu.
Vždy je však musíme ochránit před zmrznutím – stačí, aby teplota poklesla pod 3 °C a už hrozí riziko namrznutí a sládnutí. Vysoké teploty při skladování brambor zase naopak vedou k rychlé klíčivosti.
Pokud jsou brambory skladovány na světle, začnou zelenat a tvoří se v nich prudce jedovatý solanin – takové brambory se ke konzumaci nehodí. Hlízy konzumujeme až po tepelné úpravě, rostlina je jedovatá.
Informace a tipy o tom, jak správně skladovat potraviny, ale také o jejich výživových hodnotách nebo rady, kam třídit potravinový a obalový odpad z kuchyně najdeme v Encyklopedii potravin na webu Jakvkuchyni.cz!