Kvíz: Poznáte stará česká jídla podle popisu, která kdysi jedl celý národ? Dnes je většina lidí nepozná

Poznáte podle pár vět stará česká jídla, která bývala samozřejmostí na vesnici i ve městě? Otestujte se v kvízu, jestli byste v kuchyni prababičky obstáli – možná vás překvapí, co všechno vám v paměti zůstalo.

i Zdroj fotografie: ChickSR / Creative Commons / CC-BY-SA 4.0
                   

Vzpomínáte si na vůni kuchyně u babičky, ale přesně nevíte, co tehdy bylo na talíři? Spousta starých českých jídel zmizela z běžného jídelníčku, i když bývala úplně samozřejmá. Dnes většina lidí bez váhání pozná burger nebo pad thai, ale nad „kubou“ nebo „pucálkou“ už jen nejistě krčí rameny. Přitom jde často o překvapivě jednoduchá jídla z pár surovin, která dřív jedl skoro každý bez ohledu na region. Možná některé z nich doma ještě vaříte, jen jste netušili, jak se správně jmenují. Zkuste si v duchu tipnout, kolik z nich byste podle popisu poznali, než se pustíte do kvízu.

Zapomenuté recepty se nenápadně vracejí

Zájem o tradiční kuchyni se v posledních letech zvedá, ať už kvůli cenám potravin, nebo touze vrátit se k jednodušším receptům. Na sociálních sítích kolují fotky sekané a buchet podle „prababičky“, ale méně známé venkovské recepty zůstávají pořád v pozadí. V redakci se s tím často setkáváme, když publikujeme články o starých pokrmech a v komentářích se objevují věty typu „to vůbec neznám, ale babička o tom mluvila“. Typickým příkladem je třeba obyčejné pražené obilí nebo jídla z krup, která dřív zachraňovala rodinný rozpočet. Dnes na ně narazíte spíš na food festivalech, v regionálních hospůdkách nebo v muzeích v rámci ukázek starých řemesel. I proto má smysl si občas ověřit, co z téhle části české gastronomické paměti nám ještě zůstalo v hlavě.

Dokážete spojit popis jídla se správným názvem?

Tento kvíz prověří hlavně vaši schopnost spojit konkrétní popis jídla s jeho tradičním názvem. Nepůjde jen o slavnou svíčkovou, ale zejména o pokrmy, které byly dřív každodenní samozřejmostí a dnes je mnoho lidí zařadí maximálně do škatulky „něco z krup a hub“. Častou chybou bývá, že si lidé pletou sladké a slané varianty jednoho základu, nebo zaměňují regionální názvy za úplně jiné jídlo. Naše redakce proto vybrala otázky, které vycházejí ze starých kuchařek, regionálních sbírek receptů a vzpomínek pamětníků, aby popisy odpovídaly tomu, jak se jídla skutečně vařila. Vědomosti vám tady nepomůže jen teorie, ale i představivost – zkuste si vůni, konzistenci a suroviny v hlavě opravdu vybavit. A možná vám u některých položek naskočí i konkrétní vzpomínka na talíř z dětství.

Kdo u vás doma dopadne v testu nejlépe?

Berte tenhle kvíz jako malou výzvu i nenápadný výlet do historie české kuchyně. Zkuste projít otázky bez googlu a kuchařek a uvidíte, jestli byste v kuchyni našich prababiček obstáli. Možná zjistíte, že znáte víc, než si myslíte, nebo naopak narazíte na jídla, o kterých jste v životě neslyšeli. Můžete si výsledek porovnat s partnerem, rodiči nebo prarodiči a zjistit, kdo z rodiny má největší „babičkovský“ přehled. Pokud vám nějaké jídlo padne do oka, klidně si ho pak dohledáte a zkusíte doma uvařit v modernější verzi. Kolik bodů nasbíráte, je na vás – my vám jen nabídneme popisy, a dál už rozhodne vaše paměť a zvědavost.

Kvíz: Poznáte stará česká jídla podle popisu, která kdysi jedl celý národ? Dnes je většina lidí nepozná

Diskuze Vstoupit do diskuze
Zobrazit další články