Na mnoho z těchto předmětů zapomínáme, přestože jsou často v kontaktu s potravinami nebo třeba s naší pokožkou. Zjistěte, jaká jsou nejšpinavější místa v domácnosti a postarejte se o jejich efektivní čištění. Pak se totiž z vaší kuchyně nebo koupelny nestane místnost, která podporuje šíření nebezpečných choroboplodných zárodků a mikrobů, jako je například salmonela nebo obávané bakterie Escherichia Coli a Listerie.
Kuchyňské prkénko jako semeniště nemocí
V kuchyni přežívá celá řada bakterií, které jsou zodpovědné za žaludeční nebo střevní infekce. Ovšem dost možná vás překvapí, že mezi nejšpinavější předměty v kuchyni patří kuchyňské prkénko. A to i přes to, že ho pravidelně myjete. Můžete za to jeho poškrábaný povrch, v němž se nežádoucí patogeny často usazují. Horší jsou v tomto ohledu prkénka dřevěná. Na dezinfekci vám však postačí citron nebo ocet.
Jak poznat prošlou kosmetiku
Jakákoli kosmetika, která přichází do styku s naší pokožkou, je perfektní živnou půdou pro bakterie. Věnujte tedy pozornost tomu, jak dlouho od otevření ji můžete používat. Make-up také nikdy nenanášejte prsty, ale pouze štětečkem nebo speciálními houbičkami. A totéž lze provádět i u rtěnky apod. Riziko kontaminace bakteriemi tak snížíte na minimum. A kdy je kosmetika kontaminovaná? Jakmile změní barvu nebo vůni.
Těsnění dveří u mrazáku a chladničky
Tato část chladničky patří k těm nejvíce používaným. Musí totiž neustále pracovat – a to při každém otevření dvířek. Málokdo však ví, že je kvůli tomu také vystavena nečistotám. Jde především o zbytky potravin. Těsnění okolo dvířek se proto vždy doporučuje čistit opravdu důkladně vždy, když se zabýváte mytím ledničky nebo mrazáku. Vyplatí se to.
Kuchyňské houbičky také potřebují desinfekci
Nezapomínejte na to, že jsou v neustálém kontaktu s miliony bakterií a zároveň je ukládáme na vlhká místa. Tyto nežádoucí patogeny se tedy v jejich měkkých útrobách snadno namnoží. Proto je pravidelně dezinfikujte octem a nezapomínejte na to, že je vhodné je měnit co možná nejčastěji.
Gumové hračky do vany
Pokud máte doma malé děti, které si nedokážou večerní koupel představit bez gumové kachničky, pak zpozorněte. Vnitřek těchto hraček totiž vysychá jen velmi špatně a snadno se v něm tedy množí plísně a bakterie. Nejméně jednou týdně by tak měli tito šikovní pomocníci podstoupit dezinfekční lázeň v octu.
Pozor i na další kuchyňský textil
Do podobné kategorie patří i kuchyňské utěrky. Jsou nezbytnou součástí vybavení kuchyně a často se používají při přípravě pokrmů v různém stádium vyhotovení. Není tedy problém do nich utřít jak ruce od syrového masa tak i ty, které se dotýkaly „jen“ omytého ovoce. Utěrky jsou tedy skutečnou živnou půdou pro bakterie. Pravidelně je měňte a perte na co nejvyšší teplotu.
Kliky na dveřích a skříních
Klika do obýváku, madla spotřebičů nebo nejrůznější úchyty… Na to vše saháme několikrát denně a pokud nemáte úplně čisté ruce (což bývá v domácnosti málokdy), přenášíme na ně bakterie, které se posléze nerušeně množí. Všechna tato místa je proto nutné pravidelně čistit, i když nejsou zjevně špinavá. Perfektní je domácí dezinfekce na bázi bílého octa.
Jak vyčistit vnitřek mixéru
Po použití v něm běžně zůstávají zbytky jídla, a to zejména na těsnění víka. Ovšem bylo by chybou si myslet, že je lze odstranit jednoduchým omytím. Pro důkladné vyčištění je třeba něco víc. Proto doporučujeme vždy vydezinfikovat všechny prvky vašeho mixéru, které mohou přijít do styku s potravinami.
Otvírák na lahve a konzervy
Řadí se mezi nejpoužívanější kuchyňské pomocníky, kteří často přichází do styku s potravinami. Přesto je většinou zapomínáme po každém použití opravdu důkladně vyčistit. A to je rozhodně chyba! Právě na povrchu otvíráku se dokáže opravdu rychle koncentrovat velké množství mikrobů – stačí ho do zásuvky uložit neosušený.
Jak vyčistit dřevěné vařečky
Jejich problém je stejným jako u prkének. Kvůli existenci drobných štěrbin v sobě dokážou zachytit zbytky jídla. Ty jsou sice často pouhým okem neviditelné, ovšem jako živná půda pro mikroorganismy poslouží dokonale. Proto je třeba je po každém použití důkladně omýt a vydezinfikovat. A to platí i pro kuchyňské pomocníky z gumy.
Pozor na výrobník ledu
Nezáleží na tom, zda máte tohoto pomocníka integrovaného přímo v lednici anebo se spoléháte na stará dobrá tvořítka na led. I když si myslíme, že bakterie nemají rády nízké teploty, není tomu tak. Proto je třeba je pravidelně čistit – a to nejméně jednou za měsíc, v létě pak samozřejmě ještě o něco častěji.
Vnitřek trouby nebo plynového sporáku
Pokud se tyto spotřebiče nečistí, přispívají také k množení mikrobů v našem okolí. A to i tehdy, kdy jsou například „jen“ zastříkány od oleje. Pro dezinfekci i snadné odmaštění a čištění vnitřních ploch trouby, sporáku apod. doporučujeme smíchat jedlou sodu s bílým octem. Je vhodné to dělat po každém vaření. A totéž platí i pro čištění mikrovlnné trouby.
Biologicky rozložitelné nákupní tašky
Ano, i tyto ústupky ekologii mohou představovat problém. Opakovaně použitelné biologicky rozložitelné nákupní tašky máme totiž tendenci nosit všude s sebou. A proto jsou také jedním z nejšpinavějších předmětů v domácnosti vůbec. A to zvláště ve chvíli, kdy bývají při přepravě nákupu umístěny na podlaze nebo v kufru auta. Ty plastové dezinfikujte octem, látkové jednoduše vyperte.
Máte doma také špinavé kostlivce ve skříni nebo si na čistotě opravdu zakládáte?