Absolutní likvidátor nečistot a mastnoty z digestoře. Roky stará mřížka bude opět zářit novotou

Děsí vás pohled na zanesenou mřížku nad sporákem? Její čištění nemusí být věda – stačí vsadit na jednoduchý, ale opravdu účinný postup.

Zdroj fotografie: Pixabay

Běží vaše digestoř při vaření na plný výkon, ale přesto to vypadá, že vůbec nemá tah? Musíte otevírat okna, abyste se zbavili nepříjemného zápachu a vlhkosti? Pak se s velkou pravděpodobností potýkáte se zaneseným filtrem. Běžné postupy úklidu na něj však stačit nebudou, je totiž plný tuku a další odolné špíny. Sáhněte si proto pro pomoc do spíže a vraťte svému kuchyňskému pomocníkovi zpět jeho funkčnost i nádherný lesk.

Vsaďte na starý a osvědčený postup

Na trhu existuje celá řada přípravků, které nám mohou s čištěním kuchyňského odsavače par pomoci. Bývají však drahé, a navíc je nutné dbát na jejich důkladné opláchnutí, jinak hrozí poškození spotřebiče i vašeho zdraví. Tak proč místo nich nevyzkoušet něco přírodnějšího? Budete se divit, jakou sílu má spojení horké vody a obyčejné jedlé sody.

Zdroj fotografie: Unsplash

K úspěšné aplikovanému postupu potřebujete už jen dvě další věci – zdroj tepla a nádobu, do které se mřížka digestoře vejde alespoň z půlky (a jíž lze bez potíží postavit nad varnou plotýnku). Může jít o hrnec nebo třeba velkých plechový kyblík po babičce. Nyní už je třeba mřížku pouze vyjmout z lůžka a začít s čištěním.

Do hodiny můžete mít hotovo i bez větší námahy

Nádobu postavte nad zdroj tepla a zahřívejte, dokud vodu nepřivedete k varu. Jakmile vodní hladina začne klokotat, postupně přidávejte jedlou sodu. Stačí polovina standardního balení. Snižte teplotu a mřížku z digestoře vložte dovnitř. Pozor – mřížka se pravděpodobně značně rozpálí (záleží na použitém materiálu). Manipulujte s ní tedy s největší opatrností. „Vařte“ vše 20 minut, poté mřížku vyjměte a opláchněte.

Zdroj fotografie: Pixabay

Odolnější nečistoty je možné dočistit za pomoci kuchyňské houbičky nebo hadříku – půjdou dolů zcela bez námahy. Poté vše zopakujte s druhou polovinou mřížky a máte hotovo. Digestoř stačí opět zkompletovat a používat. A jak často byste se k tomuto postupu měli uchylovat? Podle odborníků minimálně jednou ročně (nechcete přece, aby se vám v kuchyni kvůli špatně fungujícímu odtahu zvýšila koncentrace škodlivin v ovzduší). Proč však své kuchyni nedopřát pořádnou očistu častěji, když je to tak snadné?