Absolutní likvidátor nečistot a mastnoty z digestoře. Roky stará mřížka bude opět zářit novotou

                   

Běží vaše digestoř při vaření na plný výkon, ale přesto to vypadá, že vůbec nemá tah? Musíte otevírat okna, abyste se zbavili nepříjemného zápachu a vlhkosti? Pak se s velkou pravděpodobností potýkáte se zaneseným filtrem. Běžné postupy úklidu na něj však stačit nebudou, je totiž plný tuku a další odolné špíny. Sáhněte si proto pro pomoc do spíže a vraťte svému kuchyňskému pomocníkovi zpět jeho funkčnost i nádherný lesk.

Vsaďte na starý a osvědčený postup

Na trhu existuje celá řada přípravků, které nám mohou s čištěním kuchyňského odsavače par pomoci. Bývají však drahé, a navíc je nutné dbát na jejich důkladné opláchnutí, jinak hrozí poškození spotřebiče i vašeho zdraví. Tak proč místo nich nevyzkoušet něco přírodnějšího? Budete se divit, jakou sílu má spojení horké vody a obyčejné jedlé sody.

iZdroj fotografie: Unsplash

K úspěšné aplikovanému postupu potřebujete už jen dvě další věci – zdroj tepla a nádobu, do které se mřížka digestoře vejde alespoň z půlky (a jíž lze bez potíží postavit nad varnou plotýnku). Může jít o hrnec nebo třeba velkých plechový kyblík po babičce. Nyní už je třeba mřížku pouze vyjmout z lůžka a začít s čištěním.

Do hodiny můžete mít hotovo i bez větší námahy

Nádobu postavte nad zdroj tepla a zahřívejte, dokud vodu nepřivedete k varu. Jakmile vodní hladina začne klokotat, postupně přidávejte jedlou sodu. Stačí polovina standardního balení. Snižte teplotu a mřížku z digestoře vložte dovnitř. Pozor – mřížka se pravděpodobně značně rozpálí (záleží na použitém materiálu). Manipulujte s ní tedy s největší opatrností. „Vařte“ vše 20 minut, poté mřížku vyjměte a opláchněte.

iZdroj fotografie: Pixabay

Odolnější nečistoty je možné dočistit za pomoci kuchyňské houbičky nebo hadříku – půjdou dolů zcela bez námahy. Poté vše zopakujte s druhou polovinou mřížky a máte hotovo. Digestoř stačí opět zkompletovat a používat. A jak často byste se k tomuto postupu měli uchylovat? Podle odborníků minimálně jednou ročně (nechcete přece, aby se vám v kuchyni kvůli špatně fungujícímu odtahu zvýšila koncentrace škodlivin v ovzduší). Proč však své kuchyni nedopřát pořádnou očistu častěji, když je to tak snadné?

Diskuze Vstoupit do diskuze
150 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články