Abyste zeleninu udrželi co nejdéle čerstvou, vložte mycí houbičku do ledničky

                   

Houba je primárně určená k mytí nádobí. Jsou však mezi námi koumáci, kteří se snaží vymyslet další činnosti, které se dají s houbou zvládnout. Nebo jak houbou nahradit jiné, a třeba dražší pomocníky. My si dnes povíme, v čem jiném nám může houba pomoci. Zdá se to k neuvěření, ale funguje to.

Jak dlouho vám vydrží ovoce čerstvé?

Nikdo z nás si nekupuje ovoce a zeleninu proto, aby se mu zkazila. Především je to pro nás zdroj vitamínů, minerálů a vlákniny. Určitě však nechceme jíst nějak scvrklé, nebo nahnilé plody. A když už bychom měli ovoce vyhodit, protože nám shnilo, tak kromě něj vyhazujeme i peníze, které jsme za něj zaplatili. Ovoce můžete skladovat při pokojové teplotě, protože by v lednici dlouho nevydrželo, nebo naopak v lednici je pro něj to správné místo. Ale i tam vám po nějakém čase, a mnohdy to není ani týden, začne ovoce ztrácet tvar, scvrkává se, začíná hnít. Pak nám nezbývá než ho vyhodit.

Pomoc je na cestě, a je to jednoduché.

iZdroj obrázku: Pixabay.com

A přitom stačí udělat tak málo. Vezmete houbu na nádobí, ideálně nepoužitou, a položíte ji do lednice. Nejlépe na spodní polici, nebo úplně dolů. Nečekejte, že se z houby uvolňují nějaké zázračné látky, které vám pomohou prodloužit trvanlivost ovoce nebo zeleniny. Je to jinak. Hnilobu a krátkou dobu použitelnosti ovoce způsobuje vlhkost. Pokaždé když otevřete dveře abyste tam vložili nebo vyjmuli potraviny, dostane se do lednice vlhkost z okolního prostředí, a protože je v lednici nižší teplota, začne se srážet. To je vidět na stěnách i dveřích. Takže hlavním viníkem zkrácení životnosti ovoce je vlhkost.

i

Houba je primárně určená k mytí nádobí. Jsou však mezi námi koumáci, kteří se snaží vymyslet další činnosti, které se dají s houbou zvládnout. Nebo jak houbou nahradit jiné, a třeba dražší pomocníky. My si dnes povíme, v čem jiném nám může houba pomoci. Zdá se to k neuvěření, ale funguje to.

Jak dlouho vám vydrží ovoce čerstvé?

Nikdo z nás si nekupuje ovoce a zeleninu proto, aby se mu zkazila. Především je to pro nás zdroj vitamínů, minerálů a vlákniny. Určitě však nechceme jíst nějak scvrklé, nebo nahnilé plody. A když už bychom měli ovoce vyhodit, protože nám shnilo, tak kromě něj vyhazujeme i peníze, které jsme za něj zaplatili. Ovoce můžete skladovat při pokojové teplotě, protože by v lednici dlouho nevydrželo, nebo naopak v lednici je pro něj to správné místo. Ale i tam vám po nějakém čase, a mnohdy to není ani týden, začne ovoce ztrácet tvar, scvrkává se, začíná hnít. Pak nám nezbývá než ho vyhodit.

Pomoc je na cestě, a je to jednoduché.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

A přitom stačí udělat tak málo. Vezmete houbu na nádobí, ideálně nepoužitou, a položíte ji do lednice. Nejlépe na spodní polici, nebo úplně dolů. Nečekejte, že se z houby uvolňují nějaké zázračné látky, které vám pomohou prodloužit trvanlivost ovoce nebo zeleniny. Je to jinak. Hnilobu a krátkou dobu použitelnosti ovoce způsobuje vlhkost. Pokaždé když otevřete dveře abyste tam vložili nebo vyjmuli potraviny, dostane se do lednice vlhkost z okolního prostředí, a protože je v lednici nižší teplota, začne se srážet. To je vidět na stěnách i dveřích. Takže hlavním viníkem zkrácení životnosti ovoce je vlhkost.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

A tady nastupuje do hry houba. Houby mají tu vlastnost, že absorbují vlhkost, pachy apod. takže když v lednici snížíte vlhkost, prodloužíte tím trvanlivost vámi zakoupeného ovoce. Nevěříte? No pak vám nezbývá nic jiného než vstát, vzít houbu a vložit do lednici. Obzvlášť, pokud jste domů donesli čerstvé ovoce a zeleninu. Schválně si zkuste porovnat, jak dlouho vám vydrželo čerstvé předtím a jak dlouho vydrží teď. Rozdíl určitě poznáte.

Úspora za to určitě stojí.

Mnozí nad tím mávnou rukou. Jenže trendy je nyní šetřit peníze, životní prostředí, a neplýtvat. Uvědomte si, že i vypěstování 1ks jablka, hrušky a jakéhokoliv jiného druhu ovoce stojí peníze, čas a námahu lidí. Když už nám není líto našich peněz, zkusme šetřit peníze, čas i práci jiných. Nebo se naučme vše zkonzumovat dřív, než se nám to zkazí.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

A tady nastupuje do hry houba. Houby mají tu vlastnost, že absorbují vlhkost, pachy apod. takže když v lednici snížíte vlhkost, prodloužíte tím trvanlivost vámi zakoupeného ovoce. Nevěříte? No pak vám nezbývá nic jiného než vstát, vzít houbu a vložit do lednici. Obzvlášť, pokud jste domů donesli čerstvé ovoce a zeleninu. Schválně si zkuste porovnat, jak dlouho vám vydrželo čerstvé předtím a jak dlouho vydrží teď. Rozdíl určitě poznáte.

Úspora za to určitě stojí.

Mnozí nad tím mávnou rukou. Jenže trendy je nyní šetřit peníze, životní prostředí, a neplýtvat. Uvědomte si, že i vypěstování 1ks jablka, hrušky a jakéhokoliv jiného druhu ovoce stojí peníze, čas a námahu lidí. Když už nám není líto našich peněz, zkusme šetřit peníze, čas i práci jiných. Nebo se naučme vše zkonzumovat dřív, než se nám to zkazí.

Diskuze Vstoupit do diskuze
66 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články