Vánoce se již nezadržitelně blíží – tak proč se tak trochu nenaladit na vlnu sváteční nálady? Nepotřebujete k tomu žádná komerční lákadla. Místo toho vsaďte na lahodný čaj, který voní i chutná typickým kořením Vánoc. Najdete v něm hřebíček, badyán a spoustu dalších laskomin.
Tradice vánočních čajů u nás
Není to tak dlouho, co byl tradičním nápojem jen čaj ovocný – nejlépe pečený, který připravovaly naše babičky ze všeho, co jim na podzim přišlo na zahrádce pod ruku. I ten samozřejmě voněl kořením, ovšem pokud si chcete připravit tradiční kořeněný čaj tak, jak se pije například v Asii, pak vyzkoušejte náš recept. Jeho úžasná vůně vás dozajista okouzlí.
Recept na tradiční vánoční čaj
Stačí si vzít k ruce několik druhů koření, smíchat je v tom správném poměru a povařit. Ale pozor, vždy si pohlídejte kvalitu surovin. Například u skořice se dívejte na to, jaký druh kupujete. Klasická kasie alias čínská skořice je sice o něco levnější, ovšem ani zdaleka není tak dobrá jako pravá cejlonská skořice. A co dalšího ještě budete potřebovat?
- 500 ml vody,
- 350 gramů cukru,
- 2 polévkové lžíce semínek fenyklu,
- 1 svitek skořice,
- 1 polévkovou lžíci hřebíčku,
- 1 kávovou lžičku badyánu,
- 2 cm nastrouhaného čerstvého zázvoru,
- 1 polévkovou lžíci tobolek kardamomu,
- 1 kávovou lžičku celého nového koření.
Jak na přípravu vánočního čaje
Nejdříve si všechno koření dobře podrťte v hmoždíři. Dejte do něj 2 polévkové lžíce semínek fenyklu, přidejte 1 svitek skořice a ještě jednu polévkovou lžíci hřebíčku a drťte. Jakmile máte v hmoždíři nadrcené kusy, přidejte k nim 1 kávovou lžičku badyánu, 1 polévkovou lžíci tobolek kardamomu a 1 kávovou lžičku celého nového koření. Vše opravdu důkladně podrťte.
V hrnci zahřejte 500 ml vody, rozpusťte v ní 350 gramů cukru, přidejte podrcené koření a 2 cm nastrouhaného čerstvého zázvoru. Vařte 10–15 minut (počítejte od doby, kdy voda začne vřít). Odstavte z plotny, nechte dalších 15 minut louhovat a poté přeceďte. Tradiční kořeněný vánoční čaj nejlépe chutná s mlékem.
Vyzkoušíte tento adventní recept také, nebo dáváte přednost třeba dobrému svařáku či horké medovině?