Blíží se poslední sklizeň řepy. Jak ji správně skladovat?

                   

Červená řepa je pro svoje zdravotní benefity žádanou složkou vyváženého jídelníčku. Působí například na snižování krevního tlaku, díky své nízké energetické hodnotě a spoustě obsažených živit je skvělé řepu zahrnout i do redukčního jídelníčku. Sklízí se od léta do prvních mrazíků, zbývají tedy poslední dny, přemrzlá řepa se sice ještě dá využít, ale při skladování začne brzy uhnívat. Pozdní podzimní sklizeň je častější než letní, protože čím později se řepa sklidí, tím více prospěšných látek obsahuje. Ideální je sklízet za suchého počasí. Pokud chceme z doma vypěstované řepy těžit co nejdéle, musíme ji především správně uskladnit. Jak na to?

Aby řepa vydržela až do jara, je třeba ji uložit s pečlivostí

Bulvy řepy je třeba vyrýt i s kořenem. Zelené lístky nati opatrně ukroutíme, nikdy neřežeme, je totiž třeba, aby jejich střed zůstal neporušený, jinak nevydrží do jara, bude vysychat. Řepu lehce očistíme od zeminy, ale nikdy neomýváme. Teplota skladování by neměla překročit 4 stupně Celsia, ideální je ale teplota jen kousek nad nulou. Při vyšších teplotách hrozí, že nám řepa vypučí. Správně uskladněná řepa vydrží minimálně čtyři měsíce, v ideálních podmínkách i do jara. Základní pravidlo zní: řepa se nerada mačká. Pamatujte na to při jejím ukládání.

iZdroj obrázku: Pixabay.com

Vyberte si způsob skladování a pak už se jen těšte ze zimní dávky vitamínů

Řepu jsme sklidili, teď je třeba úrodu zpracovat či správně zazimovat. Jak řepu skladovat? Existuje několik variant:

  • Nejčastějším způsobem je uložení do krabic s pískem ve sklepě. Pokud nemáte sklep, můžete krabici s pískem obložit polystyrenem a uložit do stínu na balkon.
  • Asi měsíc až šest týdnů vydrží řepa v chladu uložená v mikrotenovém sáčku. Udělejte do něj pár otvorů, ať může dýchat a nehnije.
  • Červená řepa je ideální na zavařování. Můžete ji také zmrazit a během roku postupně používat na přípravu salátů nebo boršče.
Diskuze Vstoupit do diskuze
145 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články