Chutné karamelové mléko jako domácí lék při nachlazení a kašel

                   

V dnešní době je možno získat jak na lékařský předpis, tak také volně řadu různých prostředků k tlumení všech nepříjemných projevů nachlazení, zejména bolesti v krku a kašle, které postiženému často brání i ve spánku, který tělo na druhé straně ale nezbytně potřebuje ke své rekonvalescenci.

Vedle přípravků dostupných v lékárně však existuje také řada léty osvědčených metod, jak vlastními silami posílit imunitu zejména v chřipkovém období a zmírnit projevy respiračních onemocnění. Mezi tyto domácí metody patří také karamelové mléko, které je vhodné jak pro dospělé, tak také pro děti, kterým jeho příjemná chuť a vůně usnadňuje jeho konzumaci.

i

V dnešní době je možno získat jak na lékařský předpis, tak také volně řadu různých prostředků k tlumení všech nepříjemných projevů nachlazení, zejména bolesti v krku a kašle, které postiženému často brání i ve spánku, který tělo na druhé straně ale nezbytně potřebuje ke své rekonvalescenci.

Vedle přípravků dostupných v lékárně však existuje také řada léty osvědčených metod, jak vlastními silami posílit imunitu zejména v chřipkovém období a zmírnit projevy respiračních onemocnění. Mezi tyto domácí metody patří také karamelové mléko, které je vhodné jak pro dospělé, tak také pro děti, kterým jeho příjemná chuť a vůně usnadňuje jeho konzumaci.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Jak karamelové mléko připravit

Pro přípravu tohoto léčivého nápoje budete potřebovat:

  • 250 ml plnotučného mléka, a
  • 2 až 3 čajové lžičky krystalového cukru nebo několik mentolových bonbonů.

Příprava mléka je velice jednoduchá, jen je zapotřebí dávat pozor. Nejprve vezměte menší hrnec nebo kastrol, dejte do něj předepsané množství krystalového cukru a zahřívejte ho na mírném plameni. Cukr se velice rychle rozpouští a jakmile zezlátne a rozteče se, přidejte k němu plnotučné mléko a směs přiveďte k varu. Mléko s cukrem poté míchejte, aby se vzniklý karamel dobře rozpustil. Před podáváním karamelového mléka je nechejte trochu vychladnout, tak, aby bylo co nejvíce teplé a jeho teplota vám ho dovolila vypít bez popálení hrdla.

Pokud hned napoprvé při přípravě neuspějete a cukr spálíte, nic se neděje, zkoušejte to znovu s novou dávkou cukru, dokud se vám to nepodaří. Jako možnou variantu lze zvolit ten způsob přípravy, kdy se cukr nahradí mentolovými bonbony, které se nejprve rozpustí a poté se k nim přidá mléko. Nejenže nápoji dodají osvěžující chuť, ale díky svému složení také účinek navíc.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Účinky karamelového mléka

Karamelové mléko patří mezi léky používané již v dávných dobách k tišení bolesti v krku a k tlumení nepříjemného kašle. Nápoj mimo jiné také usnadňuje vykašlávání a mírní bolest na hrudi, která nachlazení často provází. Konzumaci tohoto mléka doporučují dokonce i lékaři, a to zejména u pacientů, kteří pravidelně kouří a u nichž bývají některé příznaky nachlazení těžší.

Pokud pocítíte první příznaky škrábání v krku, může včas připravené a vypité karamelové mléko významně přispět k lehčímu průběhu a zkrácení doby nemoci.

V případě, že vás zároveň trápí ucpaný nos nebo zanícené dutiny, doporučuje se v rámci přípravy tohoto nápoje několikrát jemně vdechnout také vůni tavícího se cukru, která uvedené problémy zmírní. Nedoporučuje se však příliš intenzivní inhalování, protože to by mohlo u citlivějších jedinců vyvolat bolesti hlavy.

Pokud si teplé karamelové mléko naordinujete před spaním, uvolní vás, zmírní kašel, který obvykle spánku brání, a pomůže vám tak lépe se vyspat a dříve se zbavit nemoci.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Jak karamelové mléko připravit

Pro přípravu tohoto léčivého nápoje budete potřebovat:

  • 250 ml plnotučného mléka, a
  • 2 až 3 čajové lžičky krystalového cukru nebo několik mentolových bonbonů.

Příprava mléka je velice jednoduchá, jen je zapotřebí dávat pozor. Nejprve vezměte menší hrnec nebo kastrol, dejte do něj předepsané množství krystalového cukru a zahřívejte ho na mírném plameni. Cukr se velice rychle rozpouští a jakmile zezlátne a rozteče se, přidejte k němu plnotučné mléko a směs přiveďte k varu. Mléko s cukrem poté míchejte, aby se vzniklý karamel dobře rozpustil. Před podáváním karamelového mléka je nechejte trochu vychladnout, tak, aby bylo co nejvíce teplé a jeho teplota vám ho dovolila vypít bez popálení hrdla.

Pokud hned napoprvé při přípravě neuspějete a cukr spálíte, nic se neděje, zkoušejte to znovu s novou dávkou cukru, dokud se vám to nepodaří. Jako možnou variantu lze zvolit ten způsob přípravy, kdy se cukr nahradí mentolovými bonbony, které se nejprve rozpustí a poté se k nim přidá mléko. Nejenže nápoji dodají osvěžující chuť, ale díky svému složení také účinek navíc.

iZdroj obrázku: Pixabay.com

Účinky karamelového mléka

Karamelové mléko patří mezi léky používané již v dávných dobách k tišení bolesti v krku a k tlumení nepříjemného kašle. Nápoj mimo jiné také usnadňuje vykašlávání a mírní bolest na hrudi, která nachlazení často provází. Konzumaci tohoto mléka doporučují dokonce i lékaři, a to zejména u pacientů, kteří pravidelně kouří a u nichž bývají některé příznaky nachlazení těžší.

Pokud pocítíte první příznaky škrábání v krku, může včas připravené a vypité karamelové mléko významně přispět k lehčímu průběhu a zkrácení doby nemoci.

V případě, že vás zároveň trápí ucpaný nos nebo zanícené dutiny, doporučuje se v rámci přípravy tohoto nápoje několikrát jemně vdechnout také vůni tavícího se cukru, která uvedené problémy zmírní. Nedoporučuje se však příliš intenzivní inhalování, protože to by mohlo u citlivějších jedinců vyvolat bolesti hlavy.

Pokud si teplé karamelové mléko naordinujete před spaním, uvolní vás, zmírní kašel, který obvykle spánku brání, a pomůže vám tak lépe se vyspat a dříve se zbavit nemoci.

Diskuze Vstoupit do diskuze
120 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články