Cibulové slupky jsou skutečným pokladem pro všechny pěstitele. Ukrývají v sobě více pozitiv, než si myslíte

                   

Zkušení zahradníci používají cibulové slupky k několika účelům. Vědí, že jde o skvělý posilující prostředek s dezinfekčními a stimulačními účinky. A to zejména kvůli obsahu cenných vitamínů, minerálů a stopových prvků. S každou vyhozenou slupkou se tak zbavujete i množství quercetinu, rutinu, fytoncidů, vitamínu PP, thiaminu, karotenoidů a v neposlední řadě i vitamínu C. Jak tyto cenné živiny opět vrátit rostlinám?

Jak slupky z cibule pomáhají v zahradě

Především dokážou vylepšit složení půdy, rovněž vyhánějí nebo přímo ničí škůdce. Skvěle také posilují kořeny a urychlují vývoj rostlin, u nichž také zvyšují odolnost vůči chladu. U plodů a hlíz pak pomáhají zvýšit obsah cukru, takže vaše úroda bude sladší a šťavnatější. A lze je použít také jako součást mulčování na záhonech a pod stromy. Poslouží tu jako hnojivo a zároveň zabraňuje odpařování cenné vlhkosti.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Zdroj fotografie: Depositphotos

Připravte si cibulové hnojivo ze slupek

Tento recept se hodí prakticky pro každou rostlinu. Uplatníte ho na cukety, rajčata, brambory, dýně, jahody, bobuloviny, papriky i okurky stejně jako na okrasné květiny. A jak ho připravit? Nejprve nechte cibulové slupky zaschnout (stačí, když si několik dní pohoví na teplém místě bez průvanu). Poté je lze okamžitě použít k přípravě hnojiva nebo uskladnit v textilním sáčku pro pozdější použití.

Snadná příprava hnojiva z cibulových slupek

A jaký je recept? Vezměte si nádobu o objemu deseti litrů a vložte do ní co nejvíce cibulových slupek. Následně je zalijte až po okraj vodou o teplotě asi 70 °C. Vše zakryjte a nechte 12 hodin odpočívat. Poté už vše stačí jen přecedit a hnojivo je hotové. Použijte ho okamžitě jako zálivku, a to nejlépe každých 14 dní (čím více slupek z cibule se vám tedy podaří nashromáždit, tím více toho vaší zahradě mohou dát).

Cibulové slupky a jejich použití u okurek

Obáváte se předčasného žloutnutí listů okurek? Pak vhoďte dvě hrsti cibulových slupek do 10 litrů vody a pět minut vše povařte. Nechte vychladnout, přeceďte a použijte jako postřik. Proti mšicím a dalším škůdcům si poté připravte výluh (200 gramů slupek, 10 litrů vody). Po pěti dnech ho sceďte a použijte jako postřik. Během pěti dnů ho aplikujte třikrát a těšte se na skvělé výsledky.

iZdroj fotografie: Depositphotos

A podobně působí tento prostředek i na mšice na zelenině nebo na obávané obaleče u jabloní a dalších ovocných stromů. U nich však musíte vsadit na trochu jiné schéma aplikace. Postřik použijte po západu slunce během teplého večera (teplota vzduchu musí být minimálně 15 °C), a to každých den po dobu jednoho měsíce. Červi v jablkách či švestkách nebudou mít šanci.

Diskuze Vstoupit do diskuze
134 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články