I ten nejpřipečenější plech vyčistím za 5 minut: Obyčejný trik s mincí je geniálním řešením problému každé domácnosti

Silně znečištěné a mastné plechy se mnohdy čistí jen obtížně. Existuje však trik, který vás zbaví jakéhokoliv úporného drhnutí.

i Zdroj fotografie: Depositphotos / Freepik
                   

Trouba patří v domácnosti mezi zcela běžné spotřebiče. Ovšem k jejímu používání se mnohdy váže i nepříjemná špína. Pečené maso totiž prská, ze zapečených jídel se uvolňují mastné výpary a těsto z koláčů čas od času překypí do jejích útrob. Ještě více znečištěné však bývají plechy, které do ní vkládáte. A jak si tedy s jejich údržbou poradit bez námahy a jen s využitím domácích prostředků?

Jak zbavit plech odolných nečistot

Pro začátek je třeba nečistoty na plechu změkčit. To provedete snadno – jednoduše na ně napustíte trochu vody a kápnete několik kapek běžného mycího prostředku na nádobí. Podle stupně znečištění nechte takto ošetřené plechy odpočívat od půl hodiny až po celou noc. Nakonec jen nečistoty smyjte hrubou stranou houbičky nebo jemnou drátěnkou. Ale co si počít s připečeninami a olejovými krustami, které tímto způsobem dolů nejdou?

Právě v tomto případě vám skvěle pomůže obyčejná mince. Jednoduše s její pomocí plech škrábejte tak dlouho, dokud všechny připálené zbytky neodstraníte. Musíte však být opatrní, abyste neudělali do povrchu plechu hlubší škrábanec, a tento postup lze samozřejmým uplatnit jen na plechy kovové. Teflonové kousky nebo třeba smalt byste takto mohli nenávratně zničit.

K čištění plechu postačí obyčejná mince iZdroj fotografie: Depositphotos

Jak na rezavý plech

Ale kromě triku s mincí existuje ještě celá řada dalších, které se vyplatí znát. Například na plechy, které už začínají na některých místech rezavět, stačí vzít docela obyčejný kečup. S jeho pomocí ošetřete všechna rezavá místa a nechte působit. Dvě až tři hodiny budou stačit. Poté plech omyjte prostředkem na mytí nádobí, a nakonec opláchněte čistou vodou. Pečlivě ho osušte a uvidíte, že po rzi nebude ani památky.

Jak se o své plechy do trouby staráte vy?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
140 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články