Co dělat, aby brambory po sklizni nezačaly hnít a vydržely uskladněné až do jara

                   

Mnoha lidem se po sklizni brambor stane, že se na nich dříve nebo později objeví plíseň. V tu chvíli může být celá úroda na vyhození. Každý se proto snaží vyvarovat se dané situaci. Málokdo však tuší, že vznik plísně může být spojený už s tím, kde brambory rostou, jaká je zde půda a kolik samotných plísňových zárodků se zde objevuje. Dodržovat základy pěstování je tedy první podstatnou věcí.

Nejprve do temna a větrané místnosti

Jakmile dojde ke sklizni, je třeba brambory správně umístit. A to do místnosti, která je tmavá. Zároveň by měla být také chladná a pochopitelně i dobře větraná. Právě přísun vzduchu a málo vlhkosti eliminuje možný vznik plísní. V této místnosti se brambory ponechají po dobu zhruba 2 – 3 týdnů.

iZdroj obrázku: Pixabay.com

Následuje kontrola brambor

Po uplynutí dané doby je třeba brambory zkontrolovat. Na některých z nich se totiž mohou objevit první zárodky plísní. Takové brambory je třeba ihned odstranit pryč, aby nemohlo dojít ke kontaminaci těch zdravých. Po tomto vytřídění už je možné brambory klasicky umístit do sklepa k uchování, opět za podmínek, jako je temno, chlad a minimum vlhkosti a dostatek čerstvého vzduchu.

Tipy, které pomohou

Zkušení zahrádkáři vědí, že eliminovat plísně je vhodné už v zárodku. Vlastně ve chvíli, kdy se mohou tvořit v půdě. Proto je vhodné po sklizni půdu ošetřit vápnem, nebo síranem či dusičnanem amonným. To pomůže eliminovat možnou tvorbu plísní příští rok.

Dále hrají roli i podmínky skladování. Plíseň vzniká tam, kde je vlhko. A čím je zde tepleji, tím se dané procesy rychleji aktivují. Je proto na místě i moderní prvky, jako jsou teploměry či měřiče vlhkosti, které pomohou se zjištěním toho, kde jsou ideální podmínky. Pokud detektory ukážou problém, je na místě ho odstranit. Pokud jde vlhkost, lze použít třeba vysoušeče, nebo zapracovat na izolaci. Ta může pomoci také v případě potřeby udržet stabilní teplotu.

Diskuze Vstoupit do diskuze
85 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články