Dezinfikujte kuchyňskou houbu za 30 sekund. Snadným způsobem odstraňte 99% škodlivých bakterií

                   

Určitě se s tím každý z nás někdy setkal. Přijdete do kuchyně a cítíte zápach. Takový nedefinovatelný. Ať hledáte a čicháte sebevíc, teprve za dlouhou dobu zjistíte, že zapáchá kuchyňská houba. Vždyť ji používám sotva týden, a to ještě občas. S tímhle přeci nemůžu mýt nádobí, nebo čistit linku, dřez, a další věci v kuchyni. Kuchyňská houba je totiž ideálním místem pro množení bakterií a virů.

Vlhkost, ideální teplota a zbytky potravin, které v houbě ulpí, jsou živnou půdou pro růst bakterií. A vězte, že jich podle vědeckého zkoumání může být až 350 druhů. A ne všechny jsou zdraví prospěšné. Určitě nikdo z nás nechce dostat salmonelu, běhavku, nebo jiné střevní onemocnění.

Pomoc je nablízku, tak do toho

iZdroj obrázku: Pixabay.com

Pokud chcete prodloužit živostnost vaší kuchyňské houby, nejdříve ji vyperte s přídavkem jaru, či jiného saponátu. Důkladně vymyjte všechen saponát až z houby poteče čistá voda. Pak ji vložte do mikrovlnné trouby, a zapněte ji na plný výkon na cca 30 sekund. Houba musí být vlhká. Mikrovlny dokáží ohřát vše, v čem je voda. A nejen ohřát, ale i zničit život malým příživníkům. Poté houbu vyndejte ven a můžete ji začít opět používat. Nejen že nebude zapáchat, ale nezbude v ní žádný živočich, který by mohl ohrozit vaše zdraví.

Co dalšího nám pomůže vyčistit houbu

i

Určitě se s tím každý z nás někdy setkal. Přijdete do kuchyně a cítíte zápach. Takový nedefinovatelný. Ať hledáte a čicháte sebevíc, teprve za dlouhou dobu zjistíte, že zapáchá kuchyňská houba. Vždyť ji používám sotva týden, a to ještě občas. S tímhle přeci nemůžu mýt nádobí, nebo čistit linku, dřez, a další věci v kuchyni. Kuchyňská houba je totiž ideálním místem pro množení bakterií a virů.

Vlhkost, ideální teplota a zbytky potravin, které v houbě ulpí, jsou živnou půdou pro růst bakterií. A vězte, že jich podle vědeckého zkoumání může být až 350 druhů. A ne všechny jsou zdraví prospěšné. Určitě nikdo z nás nechce dostat salmonelu, běhavku, nebo jiné střevní onemocnění.

Pomoc je nablízku, tak do toho

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Pokud chcete prodloužit živostnost vaší kuchyňské houby, nejdříve ji vyperte s přídavkem jaru, či jiného saponátu. Důkladně vymyjte všechen saponát až z houby poteče čistá voda. Pak ji vložte do mikrovlnné trouby, a zapněte ji na plný výkon na cca 30 sekund. Houba musí být vlhká. Mikrovlny dokáží ohřát vše, v čem je voda. A nejen ohřát, ale i zničit život malým příživníkům. Poté houbu vyndejte ven a můžete ji začít opět používat. Nejen že nebude zapáchat, ale nezbude v ní žádný živočich, který by mohl ohrozit vaše zdraví.

Co dalšího nám pomůže vyčistit houbu

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Jsou to opět věci, které máme všichni doma a běžně je používáme. Některé si s bakteriemi poradí snáz, některým to jde hůř. Můžete houbu přidat do pračky, když perete. Teplota 60 °C celkem s jistotou zničí 99 % všech bakterií. Stačí vložit houbu do pračky 1x týdně. Dále je kuchyňský ocet. Zde se doporučuje vložit houbu do neředěného octa. Ten však zničí asi jen 98 % bakterií. A ty, co přežijí, vám mohou pak škodit. Když dokázali přežít pobyt v octu.

Mám i jiné možnosti?

Zcela určitě ano. Pomoci může bělidlo. Nejdříve si připravíme roztok. Na ten použijeme:

  • 3,5 litrů vody, ¾ šálku bělidla, které ve vodě rozpustíme

Pak vezmeme houbu a na přibližně 5 minut ji do roztoku ponoříme. Následně musíme houbu důkladně propláchnout pitnou vodou. A nyní je opět připravena k použití. Vidíte, že způsobů, jak prodloužit životnost vaší houbě je několik, a záleží jen na vás, který zvolíte.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Jsou to opět věci, které máme všichni doma a běžně je používáme. Některé si s bakteriemi poradí snáz, některým to jde hůř. Můžete houbu přidat do pračky, když perete. Teplota 60 °C celkem s jistotou zničí 99 % všech bakterií. Stačí vložit houbu do pračky 1x týdně. Dále je kuchyňský ocet. Zde se doporučuje vložit houbu do neředěného octa. Ten však zničí asi jen 98 % bakterií. A ty, co přežijí, vám mohou pak škodit. Když dokázali přežít pobyt v octu.

Mám i jiné možnosti?

Zcela určitě ano. Pomoci může bělidlo. Nejdříve si připravíme roztok. Na ten použijeme:

  • 3,5 litrů vody, ¾ šálku bělidla, které ve vodě rozpustíme

Pak vezmeme houbu a na přibližně 5 minut ji do roztoku ponoříme. Následně musíme houbu důkladně propláchnout pitnou vodou. A nyní je opět připravena k použití. Vidíte, že způsobů, jak prodloužit životnost vaší houbě je několik, a záleží jen na vás, který zvolíte.

Diskuze Vstoupit do diskuze
116 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články