Ukládat kuchyňské náčiní správným způsobem pomáhá k jeho delší trvanlivosti a budete mít kuchyni také mnohem lépe uspořádanou. Zejména v malé kuchyni je uspořádání velmi důležité, protože jinak se tam budete cítit stísněně. Vše musí být na nejpraktičtějším místě, abyste mohli dobře fungovat. Existují čtyři předměty, které vlastní každý a většina lidí je ukládá špatně.
Jde o:
- hrnce a pánve,
- myčka,
- nože,
- sklenice na víno.
Vaření, smažení a úklid
Hodně lidí skládá hrnce a pánve na sebe, protože je to nejefektivnější. A to je pravda. Nezapomínejte ale, že pokud se jednotlivé kusy dotýkají, poškozujete dno spodního hrnce nebo pánve. Řešení je přitom velmi jednoduché. Stačí, když mezi ně dáte utěrku nebo jinou látku, kterou je od sebe oddělíte. Nebudete mít tak poškozený vnitřek hrnce či pánve a budou vám sloužit mnohem déle.
Vkládáte nádobí do myčky jednoduše tak, aby se ho tam vešlo co nejvíce? Skvělé. Myslete ale na to, že to nemusí být nejlepší pro kvalitu nádobí, ani čištění. Odborníci radí, abyste na horní rošt dávali plastové předměty, protože tato část myčky se tolik nezahřívá. Do spodní části je potom ideální vložit talíře a nádobí, které je silně znečištěné.
Nože a skleničky
Většina z nás o nože moc nepečuje. Každý si na ně stěžuje, když se otupí, ale většinou si za to můžete sami. Ukládáte-li své nože do zásuvky na příbory, budou se vám mnohem rychleji tupit. Důvod je jednoduchý. Často přicházejí do kontaktu s ostatními příbory. Je mnohem lepší si pořídit blok nebo magnet na nože. Vaše nože tak zůstanou ostré mnohem déle.
Sklenice na víno jsou kategorií samy o sobě. Dáváte je hlavou dolů, jako všechny ostatní sklenice? Tak s tím přestaňte. Uvědomte si, že je pokládáte na jejich nejzranitelnější stranu. Z tohoto důvodu se mohou objevit malé praskliny a sklo se brzy rozbije. Mnohem lepší je skladování na noze sklenice. Před použitím je vždy vypláchněte. Tak si budete jistí, že nepijete prach.