Droždí v jahodovém záhonu posílí jahodníky v růstu a ochrání je před hnilobou i škůdci

Možná to také znáte. Jahodníky na jaře nádherně prospívají, ovšem jakmile dojde na plození, nedokážete zabránit hnilobě. Vyžeňte ji trikem!

Zdroj fotografie: Depositphotos

Máte doma čerstvé nebo sušené droždí? Pak byste měli vědět, že se rozhodně nehodí jen do pečení. Naopak, na zahradě najde celou řadu uplatnění. Dnes se zaměříme na to, co se stane, když s ním ošetříte své políčko s jahodami. Také se neustále potýkáte s hnitím a plesnivěním plodů? Droždí s tímto problémem zatočí jednou provždy.

Braňte se plísni díky včasnému zásahu

Plíseň šedá (Botrytis cinerea) patří k nejobávanějším nepřátelům zahrádkářů. K rozvoji jí totiž stačí jen málo. Jde o houbu, jíž stačí opravdu málo a pohltí celou výsadbu. Prevencí je včasné odstraňování všech poškozených částí rostlin, což u většího políčka nemusí být snadné. Není divu, že se nejčastěji vyskytuje po prudkých deštích nebo kroupové přeháňce.

Zdroj fotografie: Pxhere

Jestliže si však prvních známek potíží všimnete včas, můžete nad ní zvítězit. A to i v době, kdy jahody začínají dozrávat a jakákoliv aplikace chemického přípravku je tedy kvůli jejich brzké konzumaci nemožná. Stačí vám vsadit na docela obyčejné droždí. A v jakém poměru ho aplikovat, aby bylo účinné?

Kvasinky posilují jahodníky

Je to vlastně logické. I nám totiž značně prospívají. Obsahují vitamín B, chrom, železo a další užitečné látky, které pobízejí rostliny k růstu a květu. A pomáhají jim se také lépe bránit při nečekaných obtížích. Stačí rozmíchat jednu kostku droždí (mívá váhu 40 gramů) v jednom litru vlažné vody (30 °C) a přidat lžičku cukru. Chvíli počkejte, aby se kvásek aktivoval. Poté roztok přelijte do pětilitrové nádoby.

Zdroj fotografie: Pixabay

Ředění je důležité, přílišná koncentrace totiž rostlinám nesvědčí. Jakmile voda vychladne, použijte roztok jako běžnou zálivku. Lze to udělat i preventivně, nemusíte čekat, až se objeví první potíže. A nemáte-li doma droždí čerstvé, pak použijte to sušené ve stejném poměru (jen přidejte o něco více cukru). Plísně ani hniloba nebudou mít u jahodníků žádnou šanci.