Dneska už asi nikdo nepochybuje o tom, že nejlepší a nejzdravější jsou jahody nestříkané pesticidy, nejlépe sklizené přímo ze záhonku buď na vlastní zahradě, nebo alespoň od spolehlivého dodavatele, který nám k dávce vitamínů zaručeně nenaservíruje také dávku chemie. Jenomže takové zaručeně bio-jahody mají také své nepříjemné úskalí, a tím je to, že nechutnají jenom nám, ale i spoustě hmyzu, červíků a jiným mlsným tvorečkům.
Vezměte ty krásné čerstvé jahody ze záhonku, které máte všichni tak rádi, a ponořte je do osolené vody. Možná vám to zní jako trochu zvláštní nápad, ale opravdu to funguje.
Téměř každý z nás si v létě rád dá pár čerstvých jahod. Pokud ale máte nestříkané jahody ze záhonku, často se v nich najdou ne právě vábně vyhlížející živočichové, což nás může od konzumace odradit. To působí zvláště u dětí a na hosty to také neudělá nejlepší dojem.
Dopřejte jahodám slanou lázeň
Pomoc je jednoduchá – dopřejte jahodám před servírováním slanou lázeň. Vážně – zkuste to a už je nikdy nebudete chtít jíst jinak.
Občas se nám stane, že v míse s tím nejkrásnějším čerstvým ovocem najdeme nejen různý hmyz, malé broučky a slimáčky, které mytím a menším či větším úsilím odstraníme. Ale i uvnitř se často nacházejí housenky a červíci, o kterých ani nevíme a které bychom jinak snědli. To se nám ale nestane, použijeme-li tuto metodu.
Nevítaní spolustolovníci
Ponořte jahody do mísy osolené vody a nechte pár minut působit. Po chvíli uvidíte, že se z těch krásných a na první pohled dokonalých plodů začnou plížit červíci, o jejichž přítomnosti byste jinak ani nevěděli. V případě potřeby prodlužte slanou lázeň až na půl hodiny.
- ponořte jahody do osolené vody
- opláchněte ještě jednou v normální pitné vodě
Takto si můžete tuto oblíbenou letní pochoutku užít, aniž musíte myslet na to, s kterou potvůrkou se o ni právě dělíte.