Výnos jahod závisí na péči, kterou této plodině věnujete. Pokud se jen neradi spoléháte na specializovaná hnojiva z obchodů, pak vsaďte na osvědčené prostředky našich babiček. Mezi ně patří i kvasnice. Naučte se, jak na přihnojování jahod kvasnicemi a další polozapomenuté techniky, díky nimž získáte větší úrodu než kdy dřív, doprovázenou mnohem lepší chutí lahodných plodů.
Proč hnojit jahody kvasnicemi
Kvasinky jsou jednobuněčné houby, existující v mnoha druzích. Ale pouze ty, používané při pečení, jsou vhodné i pro optimální výživu rostlin. Výhody použití droždí v zahrádkaření jsou známy již dlouho, obsahuje totiž například:
- sacharidy,
- bílkoviny,
- vitamíny skupiny B,
- měď,
- vápník,
- jód,
- fosfor,
- draslík,
- zinek,
- železo,
- dusík,
- draslík
- a kyselinu fosforečnou.
Ovšem ještě důležitější než obsah těchto látek je fakt, že kvasnice obsahují živé organismy, které pomáhají rostlinám využít výživné látky přítomné v půdě. Jinými slovy – toto hnojivo nejlépe funguje ve chvíli, kdy jsou jahody vysázeny ve výživném substrátu. Použijete-li hnojení kvasnicemi na chudých půdách, pak zdaleka nebude tak výhodné, jak byste nejspíš chtěli.
Výhody hnojení jahod droždím
Co vše tedy tento typ hnojení může vašim jahodovým keříkům dát?
- Stimuluje růst rostlin a také podporuje optimální vývoj kořenového systému, hodí se tedy i při zakořeňování mladých rostlin.
- Kvasinky také zvyšují zvyšují imunitu vašich jahodníků a tedy i jejich odolnost vůči škůdcům a chorobám.
- Kvasinky jsou schopny potlačit škodlivé bakterie žijící v půdě.
- Také zlepšují strukturu substrátu.
- Stimulují kvetení a dozrávání plodů.
Pamatujte si, že jakmile se kvasinky dostanou do půdy, začnou rychle růst. A to je dobře, protože díky tomu také zpracovávají organickou hmotu, a uvolňují do půdy žádoucí dusík a fosfor, které poté jahodníky snadno vstřebávají. Zároveň však spotřebovávají draslík, a ten je tedy nutné pravidelně doplňovat prostřednictvím dřevěného popela (stačí jedna lžíce popela k jahodníku zhruba 14 dní po hnojení kvasinkami).
Jak připravit hnojivo z droždí
Budete potřebovat 1 lžičku suchého droždí. To rozpusťte v 1 litru teplé vody, a nakonec do vzniklého roztoku přidejte 1 lžičku cukru a nechte 2 hodiny odstát. Poté hotové hnojivo přeceďte a nařeďte 4 litry čisté vody. Hnojivo použijte jako zálivku pro jahody. Dlouho ho neskladujte – rychle totiž ztrácí své prospěšné vlastnosti, protože aktivované kvasinky rychle umírají.
Vylepšete účinky droždí vitamínem C
Chcete ještě lepší zdroj živin pro své jahody? Pak v jednom litru teplé vody rozpusťte 1 polévkovou lžíci sušeného droždí a 1 tabletu kyseliny askorbové. Nádobu nechte odpočívat na tmavém místě po dobu 5 dnů. Před hnojením jahod se hotové hnojivo jednoduše zředí teplou vodou v poměru 1:10. Nic víc není třeba. A pomoci vám mohou i nejrůznější plevely, které také obsahují řadu vitamínů a minerálů.
Do třicetilitrové nádoby nasypte půl kbelíku nasekané čerstvě posekané trávy a plevelu (kopřiva, pampeliška, pelyněk apod.) a přidejte suchý celozrnný nebo žitný chléb (bude vám stačit 500 gramů). Nakonec do kbelíku rozdrobte i čerstvé droždí (250 gramů) a přidejte teplou vodu. Vše nechte odpočívat tři dny. Poté hnojivo z droždí a plevelu přeceďte a použijte přímo jako zálivku na jahodový záhon.
Jaká hnojivo používáte pro jahody vy?