Chcete znásobit úrodu jahod? Zalijte je koncem jara tímto kvasnicovým mokem (1 litr na každý keř), plody hezky zčervenají a zesládnou

                   

Výnos jahod závisí na péči, kterou této plodině věnujete. Pokud se jen neradi spoléháte na specializovaná hnojiva z obchodů, pak vsaďte na osvědčené prostředky našich babiček. Mezi ně patří i kvasnice. Naučte se, jak na přihnojování jahod kvasnicemi a další polozapomenuté techniky, díky nimž získáte větší úrodu než kdy dřív, doprovázenou mnohem lepší chutí lahodných plodů.

Proč hnojit jahody kvasnicemi

Kvasinky jsou jednobuněčné houby, existující v mnoha druzích. Ale pouze ty, používané při pečení, jsou vhodné i pro optimální výživu rostlin. Výhody použití droždí v zahrádkaření jsou známy již dlouho, obsahuje totiž například:

  • sacharidy,
  • bílkoviny,
  • vitamíny skupiny B,
  • měď,
  • vápník,
  • jód,
  • fosfor,
  • draslík,
  • zinek,
  • železo,
  • dusík,
  • draslík
  • a kyselinu fosforečnou.

Ovšem ještě důležitější než obsah těchto látek je fakt, že kvasnice obsahují živé organismy, které pomáhají rostlinám využít výživné látky přítomné v půdě. Jinými slovy – toto hnojivo nejlépe funguje ve chvíli, kdy jsou jahody vysázeny ve výživném substrátu. Použijete-li hnojení kvasnicemi na chudých půdách, pak zdaleka nebude tak výhodné, jak byste nejspíš chtěli.

Výhody hnojení jahod droždím

Co vše tedy tento typ hnojení může vašim jahodovým keříkům dát?

  • Stimuluje růst rostlin a také podporuje optimální vývoj kořenového systému, hodí se tedy i při zakořeňování mladých rostlin.
  • Kvasinky také zvyšují zvyšují imunitu vašich jahodníků a tedy i jejich odolnost vůči škůdcům a chorobám.
  • Kvasinky jsou schopny potlačit škodlivé bakterie žijící v půdě.
  • Také zlepšují strukturu substrátu.
  • Stimulují kvetení a dozrávání plodů.
iZdroj fotografie: Depositphotos

Pamatujte si, že jakmile se kvasinky dostanou do půdy, začnou rychle růst. A to je dobře, protože díky tomu také zpracovávají organickou hmotu, a uvolňují do půdy žádoucí dusík a fosfor, které poté jahodníky snadno vstřebávají. Zároveň však spotřebovávají draslík, a ten je tedy nutné pravidelně doplňovat prostřednictvím dřevěného popela (stačí jedna lžíce popela k jahodníku zhruba 14 dní po hnojení kvasinkami).

Jak připravit hnojivo z droždí

Budete potřebovat 1 lžičku suchého droždí. To rozpusťte v 1 litru teplé vody, a nakonec do vzniklého roztoku přidejte 1 lžičku cukru a nechte 2 hodiny odstát. Poté hotové hnojivo přeceďte a nařeďte 4 litry čisté vody. Hnojivo použijte jako zálivku pro jahody. Dlouho ho neskladujte – rychle totiž ztrácí své prospěšné vlastnosti, protože aktivované kvasinky rychle umírají.

iZdroj fotografie: Unsplash

Vylepšete účinky droždí vitamínem C

Chcete ještě lepší zdroj živin pro své jahody? Pak v jednom litru teplé vody rozpusťte 1 polévkovou lžíci sušeného droždí a 1 tabletu kyseliny askorbové. Nádobu nechte odpočívat na tmavém místě po dobu 5 dnů. Před hnojením jahod se hotové hnojivo jednoduše zředí teplou vodou v poměru 1:10. Nic víc není třeba. A pomoci vám mohou i nejrůznější plevely, které také obsahují řadu vitamínů a minerálů.

Do třicetilitrové nádoby nasypte půl kbelíku nasekané čerstvě posekané trávy a plevelu (kopřiva, pampeliška, pelyněk apod.) a přidejte suchý celozrnný nebo žitný chléb (bude vám stačit 500 gramů). Nakonec do kbelíku rozdrobte i čerstvé droždí (250 gramů) a přidejte teplou vodu. Vše nechte odpočívat tři dny. Poté hnojivo z droždí a plevelu přeceďte a použijte přímo jako zálivku na jahodový záhon.

Jaká hnojivo používáte pro jahody vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
69 lidí právě čte
Zobrazit další články