Smaltované nádobí je evergreenem českých domácností. Výroba takového nádobí má v naší zemi dlouholetou tradici a mnoho z nás má doma hrnce ještě po své mamince nebo babičce. Ačkoliv je smaltovaný kov poměrně odolným materiálem, skvrnám a škrábancům se při častém používání nevyhnete.
Zbarvení smaltu je ve skutečnosti docela normální, zvláště když nádobí používáte již mnoho let, rozhodně to však nevypadá hezky. Pokud se chcete dozvědět, jak odbarvené smaltované nádobí do původního stavu, pokračujte ve čtení.
Použijte dostupné domácí ingredience a vyhněte se poškrábání nešetrnými prostředky
Možná často vaříte rajčatovou omáčku nebo různé zeleninové směsi, které zanechávají na dně vaší oblíbené pánve nebo hrnce nehezké skvrny i po důkladném čistění, možná se vám podařilo připálit mléko nebo smetanovou omáčku na dvě hrnce. Tak jako není nemožné tyto zašlé skvrny odstranit, když víte, jak na to. Existují speciální odstraňovače skvrn a usazenin, ale není třeba je kupovat.
Vyzkoušejte nejprve ingredience, které máte doma, například:
- sodu,
- sůl nebo
- ocet.
Vyhněte se agresivnímu drhnutí drátěnkou nebo kartáči, abyste neponičili povrch svého nádobí.
Jak vyčistit připálený smaltovaný hrnec pomocí jedlé sody
Naplňte hrnec vodou a přiveďte ji k varu. Poté přidejte několik velkých lžící jedlé sody (přidávejte je pomalu, protože jedlá soda probublává a pění). Nechte směs vařit na sporáku a pomocí dřevěné vařečky seškrabujte spáleninu. Jakmile je oškrábete, vyprázdněte nádobu a umyjte ji saponátem a houbičkou, abyste odstranili všechny zbývající stopy. Pokud bylo připálení velké, první pokus nemusí mít za následek dokonale čistý hrnec. Budete muset zkusit něco silnějšího.
Vytvořte pastu rozmícháním několika kapek vody do několika lžic jedlé sody. Rovnoměrně pokryjte dno hrnce pastou, zakryjte a nechte působit přes noc. (Tuto metodu vyzkoušejte také na skvrnách na vnější straně hrnce.) Následujícího rána dočistěte. Nebojte se postup opakovat, dokud nedosáhnete požadovaného výsledku.