Skladování brambor ve sklepě: Mnoho Čechů dělá zásadní chybu, která vede ke zničení celé úrody. Jak se vyhnout hnilobě a odehnat škůdce?

Uskladněné brambory mohou napadat nejrůznější patogeny, takže později začnou hnít. Lze tomu předejít několika způsoby.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Brambory, které se vám povedlo po sklizni úspěšně přemístit do sklepa, rozhodně ještě nemají vyhráno. Naopak – postihnout je může celá řada chorob a dalších nepříjemných jevů. Nejčastějším důvodem a příčinou jejich zkázy je rozhodně hniloba. Rozpoznejte jednotlivé druhy a zbavte se problémů jednou provždy.

Správné uskladnění je důležité

Lilek brambor (Solanum tuberosum), mnohdy přezdívaný také jako brambor obecný či brambor hlíznatý, patří do čeledi lilkovité (Solanaceae) a jeho hlízy obsahují řadu výživných látek. Pokud je uskladníte správně, můžete si po celou dobu jejich trvanlivosti obohatit jídelníček například o minerální látky (Mg, Fe, Zn, Cu, Mn, P, I, Ni, Ca, K aj.), vitamín C a vitamíny skupiny B či kyselinu listovou.

Suchá hniloba brambor

Pokud se v bramborách objevují suché šedohnědé skvrny, pak jde o nákazu brambor bakteriemi. Postižené brambory lze obvykle rozpoznat už na počátku sezóny tedy v květnu. Listy vadnou a stonky hnědnou či růžoví (v případě vysoké vlhkosti). S uskladněnými bramborami již nic dělat nelze. Při příští výsadbě je však vhodné vyměnit místo pěstování a brambory vhodně ošetřit.

Mokrá hniloba brambor

V tomto případě se uvnitř brambor tvoří mazlavé zapáchající skvrny. Dužina brambor měkne a po zatlačení se z brambory uvolní množství tekutiny. Nejčastějším důvodem vzniku těchto problémů je špatné větrání v místnosti která nebyla dezinfikována (k tomu lze použít 3 % roztok vápna nebo 5 % roztok síranu měďnatého). Teplota ve sklepě by pak neměla přesáhnout 1 až 2 stupně Celsia.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Hnědá hniloba brambor

Na bramborách se objevují po okrajích hnědé a nevzhledné skvrny, které navíc nepříjemně páchnou. Problém vznikl už při pěstování a opatření je stejné jako v předchozím případě. Infikované brambory nejsou vhodné k jídlu, a to ani v případě, že závadné části vykrájíte.

Šedá hniloba brambor

Pokud takovou bramboru rozkrojíte, překvapí vás nepřirozená barva a také konzistence gumy. A to doslova. Navíc brambory často zapáchají po rybách. Patogeny způsobující šedou hnilobu si přinášejí už z půdy. Ovšem špatné větrání a nedostatečná dezinfekce prostor před uskladněním může vše ještě zhoršit.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Co dělat proti hnilobě

Pokud vaše brambory trpí tímto problémem často, pak bude vhodné infikovanou půdu ozdravit s pomocí zeleného hnojení. Pěstujte ho po dobu 5 až 6 let, abyste měli jistotu, že se problém nebude opakovat. Druh volte podle plodiny, kterou budete chtít v letech poté pěstovat:

  • Pro pěstování okurek, cuket, brambor, lilků, paprik a dýní: lupina, ředkev olejná, žito, oves, hořčice a jetel.
  • Pro pěstování řepy, mrkve nebo fazolí: řepka jarní, hrách, hořčice, ředkev olejná, vikev.
  • Pro pěstování kukuřice: řepka jarní, ředkev, hořčice.

Velmi univerzální je svazenka vratičolistá (Phacelia tanacetifolia), která nabídne vaší zahradě nejrůznější výhody:

  • Nenáročnost co do složení půdy,
  • vyživení půdy ihned po požnutí,
  • odolnost vůči škůdcům,
  • odolnost vůči suchu,
  • potlačuje růst plevelů (vyjma pampelišky smetánky Taraxacum sect. Taraxacum Kirschner et al.)
  • dobrý růst i ve stínu,
  • možnost výsevu kdykoliv (snáší teploty pod -10 °C),
  • dezinfikuje půdu,
  • zvýšení obsahu dusíku v půdě.

Jak bojujete proti hnilobě brambor vy?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
107 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články