Univerzální hnojení kvasinkami nemá konkurenci. Hodí se pro zeleninu, ovoce i květiny – některým však vysoce škodí

                   

Hnojení používající nejrůznější prospěšné mikroorganismy je v poslední době velmi oblíbené. Ovšem nemusíte za něj utrácet vysoké částky – snadno si poradíte i s tím, co najdete doma. Skvělou výživu pro rostliny vám například poskytnou i docela obyčejné kvasnice. A jak je tedy využít tak, aby byly skutečně účinné?

Jak na hnojení kvasnicemi

V našich domácnostech se obvykle nacházejí kmeny kvasinek druhu Saccharomyces cerevisiae. Právě ty se dokážou postarat o vykynutí těsta nebo výrobu piva – v prakticky nezměněné formě se k těmto činnostem používají už od starověku. A nezáleží na tom, zda máte po ruce droždí čerstvé nebo granulované. Kmeny použitých kvasinek jsou vždy totožné.

iZdroj fotografie: Pixabay

Hnojivo z kvasnic – recept

A jak kvasinky používat? Základní poměr je opravdu jednoduchý. Budete potřebovat:

  • 50 gramů čerstvého droždí (nebo 17 gramů sušeného),
  • 100 ml vlažné vody
  • a 100 až 200 gramů kvasinek.

Stačí vše nechat odstát dvě hodiny na teplém místě a máte skoro hotovo. Poté už zbývá jen naředit droždí 5 litry studené vody a nechat ještě týden odstát. Následně můžete své domácí hnojivo začít používat. Ředění je opravdu důležité. Kdybyste totiž hnojivo použili bez tohoto kroku, mohli byste popálit citlivé kořeny rostlin, které byste rádi vyživili. Nové sazenice pak zalévejte až dva týdny po přesazení – a to z téhož důvodu.

Extra rychlé hnojivo z kvasinek

Nechce se vám čekat, až fermentační procesy v hnojivu skončí? Pak vezměte 50 gramů čerstvého droždí (případně 17 gramů sušeného), přidejte lžíci cukru a vše rozpusťte v pěti litrech vlažné vody. Roztok bude připraven k zalévání již po hodině. Hnojivo z droždí v sobě obsahuje řadu cenných látek. Jde především o:

  • železo,
  • vitamíny skupiny B,
  • sacharidy,
  • vitamíny A a C,
  • zinek
  • a selen.
iZdroj fotografie: Pixabay

Dobré tipy pro hnojení droždím

Zálivku můžete opakovat každých 14 dní, případně je možné hnojení droždím střídat s použitím namočeného popela. Nikdy však touto směsí nehnojte brambory a cibuli. Mohly by získat nepříjemně hořkou pachuť, které byste se později nezbavili ani velmi důkladným povařením vstupní suroviny.

Hnojení kávovou sedlinou

Pro některé rostliny (zejména ty kyselomilné), je však mnohem lepší káva. Ta obsahuje trochu jiné živiny, které potřebují ke své spokojenosti. Jde především o:

  • vitamín B2 (Riboflavin),
  • vitamín B5 (kyselina pantothenová),
  • mangan,
  • draslík,
  • hořčík,
  • vitamín B1 (Thiamin),
  • vitamín B3 (Niacin),
  • a kyselinu listovou.

Toto hnojivo se skvěle hodí k acidofilním rostlinám, jako jsou hortenzie, rododendrony, vřesy, kapradiny, azalky, borůvky, begonie, brusinky, klikvy, magnolie, jehličnany apod. Z běžných zahradních plodin hnojení kávovou sedlinou ocení také jahody, mrkev, rajčata a okurky.

Jaké přírodní prostředky používáte k hnojení své zahrady vy?

Chcete si připravit ještě účinnější směs? Vyrobte si jednoduché třísložkové hnojivo, v němž hraje prim droždí, popel a soda
Diskuze Vstoupit do diskuze
131 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články