Kvalitní hnojivo vždy dokáže výrazně pomoci s růstem daných rostlin a slouží jako podpůrný prostředek pro rychlejší vývoj, bohatší úrodu a celkově lepší prospívání. Zároveň však nemusíte takový přípravek nutně hledat v zahradnictví, protože s trochou šikovnosti a znalostí si dokážete připravit domácí hnojivo pro doplnění důležitých živin do půdy. A následující návod vám s tím pomůže.
Co budete potřebovat pro výrobu domácího hnojiva?
- 4 l vody
- Suchý bílý i celozrnný chléb
- 1 polévkovou lžíci cukru
- ½ čajové lžičky instantního sušeného droždí
Všechny uvedené suroviny smíchejte v nádobě o objemu zhruba 5 litrů. Důkladně promíchejte a nechte zhruba 2 až 3 dny kvasit.
Připravte na zalévání
Až bude směs vykvašená, získanou tekutinu důkladně protřepejte. Použijte síto a připravte si roztok do vhodných nádob, jako jsou například lahve se širokým hrdlem. Odsud totiž část připraveného hnojiva vezměte a ještě rozředíte před samotným použitím na rostliny. Každých 100 ml připraveného nálevu tak nařeďte dalšími 500 ml vody.
Hnojivo pro více použití
Připravený roztok rozhodně nemusíte vypotřebovat najednou. Směs vystačí na více použití a každý den kvašení přidává další prospěšné látky pro lepší obohacení rostliny. Zálivka s hnojivem se pro většinu rostlin doporučuje zhruba jednou za týden až 14 dní, čemuž je dobré přizpůsobit konkrétní množství směsi.
Hlavně u malých sazenic však můžete začít pozorovat rychlý růst, díky kterému se snáze dostanou do lepších podmínek pro zahájení růstu po výsadbě. Protože je hnojivo přírodní a přesně víte, co všechno obsahuje, jde o skvělou volbu pro použití nejenom na pokojové rostliny, ale právě na sazenice zeleniny před jejich výsadbou na záhon.