Inteligentní zavlažovací systém pro zahradní záhony. Vyrobit ho zvládne svépomocí z PET lahve naprosto každý

                   

I když se zrovna nechystáte na dlouhou dovolenou, zejména v letních měsících určitě oceníte jednoduchý zavlažovací systém, který rostlinám poskytne tolik potřebou vodu. S tímto jednoduchým zavlažováním nebudete muset rostliny zalévat tak často, efektivita hnojení se zvýší a navíc k němu nepotřebujete žádné speciální vybavení.

Co si máte připravit?

  • Plastovou lahev s víčkem
  • Šídlo nebo malé nůžky na proražení otvorů

Jednoduchý postup

Výroba je velice jednoduchá. Vezměte lahev, odšroubujte víčko, ale nevyhazujte ho, budete ho potřebovat později. Po stranách lahve udělejte několik menších otvorů. Vedle každého venkovního keře či jiné větší rostliny vykopejte díru a lahev do ní zasaďte. Na povrch by mělo vyčnívat jen hrdlo lahve.

iZdroj fotografie: archiv Chalupáři-Zahrádkáři

Do této lahve pak lijte vodu na zalévání, případně i promíchanou s hnojivem. Následně ji uzavřete víčkem, aby do ní nemohla padat hlína a jiné nečistoty, které by mohly ucpávat otvory. Tímto způsobem si bude rostlina odčerpávat vodu pomalu a postupně tak, jak sama potřebuje. Další výhoda je v tom, že hnojivo se dostane přímo ke kořenům rostliny.

Lahev můžete i otočit

Pokud budete chtít stejným způsobem zavlažovat menší květiny v květináčích, zvolte lahev podle velikosti rostliny. Tato pomůcka se hodí zejména pokud odjíždíte na dovolenou a nebudete moct nějakou dobu pravidelně rostliny zalévat. Praktické využití ale najde i v běžném životě, kdy nebudete muset rostliny zalévat ta často.

iZdroj fotografie: archiv Chalupáři-Zahrádkáři

Dalším způsobem je seříznout dno lahve, do hrdla a víčka udělat několik otvorů a do země zapustit jen vršek takovéto lahve. Díky odříznutému dnu ji budete moct kdykoliv podle potřeby doplňovat. Tento způsob je vhodnější pro menší a pokojové rostliny. Co se zalévání týče, je dobré pamatovat na to, že nejlepší dobou je ráno nebo večer. V tuto dobu se totiž voda v půdě udrží nejdéle bez toho, aby se odpařovala.

Diskuze Vstoupit do diskuze
84 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články