Čtyři bleskurychlé a bezchybné způsoby vypeckování višní a třešní bez porušení jejich tvaru

Višně v bublanině, které jste vypeckovali předem, jsou jistě příjemné. Dá to sice trochu práce, ale ta se bohatě vyplatí. Známe pár způsobů, jak to udělat.

Zdroj fotografie: Depositphotos

Generace dnešních čtyřicátníků si ještě pamatuje dobu, kdy višně i třešně byly v našich končinách běžně dostupné doslova na každé cestě i na většině zahrad. Ta doba je, zdá se, pryč. Dneska je z třešní i višní téměř luxusní potravina, která cenou mnohonásobně převyšuje prodejní cenu banánů i pomerančů. Ten, kdo k nim má přístup, si může gratulovat a ostatní mu mohou leda tak závidět. Pojďme se tedy podívat na několik způsobů jejich vypeckování.

Pomocí vidličky

Budete potřebovat jídelní vidličku se čtyřmi zuby. Počítejte s tím, že už ji jako příbor pak nepůjde použít, takže volte raději starší kousek a neriskujte rodinné stříbro. Krajní dva zuby ohněte pomocí kleští o 180 stupňů a prostřední dva zuby ohněte asi 5 mm od kraje o 90 stupňů. Vznikne tak jakýsi háček z prostředních dvou zubů, kterým se zaháknete za pecku a prostě ji vytáhnete z ovoce ven.

Vypeckujte třešně pomocí zdobičky na krém

Také velmi jednoduchý způsob. Vyberte zdobící špičku na krém. ideální je s úzkou špičkou aby pecka skrz ní nepropadávala. Zdobičku postavte na talíř, aby měla kam odkapávat případná šťáva. Potom višni důlkem po stopce nabodněte na zdobičku a špička zdobičky spodkem ovoce protlačí pecku. Tímto způsobem lze v krátké době vypeckovat velké množství ovoce a nepřijdete ani o šťávu, která zůstává na talíři.

S roztaženou kancelářskou sponkou to půjde snadno

Až překvapivě triviální je další domácí pomůcka. Postačí totiž obyčejná větší kancelářská sponka. Buď ji jen roztáhněte tak, aby na jedné její straně byl oblouček jen z jednoho drátu, nebo ji narovnejte úplně a pak vytvarujte tak, aby vám šla do ruky. Postup práce je velmi rychlý. Obloučkem z drátu prostě pecku uprostřed višně podeberete a vytáhnete ven. Dáma na videu stihla během jedné minuty výklad a vypeckování šesti višní.

Jak vypeckovat višně pomocí lahve a silného brčka

Tento způsob je, zdá se, asi nejpopulárnější. Budete potřebovat skleněnou láhev od vína, nebo piva. Důležité je, aby měla stejně úzké hrdlo. Láhev zároveň poslouží i na pecky. Další nezbytností je silnější brčko, nebo třeba čínská hůlka. Princip spočívá v tom, že ovoce posadíte na hrdlo lahve dírkou po stopce směrem dolů a jednou rukou je přidržíte. Druhou rukou shora vbodnete brčko do ovoce a vytlačíte pecku do lahve.

I pecky se dají dobře využít do budoucna

Možná jste už někdy slyšeli, že na promáčené boty nejlépe platí vyhřáté pecky z višní. Také nahřívací polštářek plný pecek je v zimě velmi příjemný. Pokud chcete pecky uchovat, musíte je zbavit zbytků ovoce. Namočte je do větší nádoby s vodou a drhněte je dlaněmi o sebe. Bude to asi chvíli trvat, než se vám je podaří očistit, ale výsledek stojí za tu námahu. Vyprané pecky pak nechte proschnout a naplňte jimi bavlněný pytlík.