Jak dokonale uvařit klas kukuřice, aby chutnal jako z pouti? Díky pětiminutovému triku bude krásně měkký a zlatavý

Vařená kukuřice patří k oblíbeným pokrmům na nejrůznějších akcích. Aby však chutnala dokonale, musíte znát tajemství její přípravy.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Vařený klas kukuřice je nedílnou součástí snad všech letních venkovních akcí. Není příliš drahý a dokáže nabídnout opravdovou explozi chuti a šťavnatosti. Pokud si však chcete podobnou pochoutku připravit doma, pak si musíte osvojit několik šikovných triků, které vám s jeho přípravou pomohou.

Pozor na správné vaření

Vařili jste někdy chřest? Pokud ano, pak víte, že jsou jeho hlavičky jemnější a měly by si tedy ve vodě pobýt kratší dobu, jinak budou rozvařené – a totéž platí i pro kukuřici. Vyplatí se ji proto ze začátku podložit například vařečkou tak, aby špičky vykukovaly z hrnce ven. Ke zbytku je přidejte asi po 5 až 8 minutách vaření. Tím zabráníte jejich rozvaření.

iZdroj fotografie: Pixabay

Pozor na solení kukuřice

A pohlídejte si i pravidlo pěti minut. A čeho se týká? Přece solení. Pokud totiž kukuřici osolíte příliš brzy, pak ztvrdne a nebude vůbec dobrá. A to by byla rozhodně škoda. Zapamatujte si tedy, že se kukuřice solí až pět minut předtím, než je hotová. Tak si zajistíte její šťavnatost i báječnou chuť.

Jak vařenou kukuřici konzumovat

Je vcelku jedno, zda si ji dopřejete jenom tak nebo ji před konzumací potřete rozpuštěným máslem, jak je to běžné například v USA. Jedno si však pamatujte vždy – kukuřici je nutné zkonzumovat ihned po uvaření. Jinak ztvrdne a ani to nejšetrnější ohřívání jí chuť nevrátí. Rozhodně se ji tedy nevyplácí připravovat do zásoby.

iZdroj fotografie: Pixabay

Recept na naloženou kukuřici

Kukuřice, které nezvládnete sníst vařené, můžete také naložit. Postup je jednoduchý. Do receptu budete potřebovat jen:

  • Kukuřice – 350 gramů
  • Voda – 200 ml
  • Sůl – 1 lžička.
  • Cukr – 1 lžička

Očistěte kukuřičné klasy od listů a dalších nečistot. Poté odřízněte stonek a vršek klasu, omyjte a vložte do velkého hrnce. Pak zeleninu zalijte vodou, hrnec postavte na oheň a vařte, dokud zrna nezměknou. Vodu slijte a kukuřici nechte vychladnout. Z klasů vydrolte zrna a ta nasypte do sterilizovaných sklenic. Do vody nasypte cukr a sůl, přiveďte k varu a vařte 2 až 3 minuty. Kukuřici zalijte vařícím nálevem a dobře zavíčkujte. Teď už stačí nechat kukuřice asi hodinu sterilovat.

Jak zpracováváte svou úrodu kukuřice vy?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
57 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články