Jak na domácí čištění příborů: Alobal, citron a kukuřičný škrob jsou pomocníci číslo jedna

I starým příborům můžete dodat perfektní lesk. Musíte je jen vyčistit s pomocí šikovných domácích pomocníků z kuchyně.

i Zdroj fotografie: abcMedia.cz (vlastní tvorba)
                   

Čištění starých příborů osvědčenými metodami našich babiček je skvělým způsobem, jak jim opět vdechnout nový život. Pro čištění a obnovení lesku vašeho nádobí se hodí celá řada přírodních prostředků. Vyberte si z těch nejprověřenějších a pusťte se do čištění příborů.

Jedlá soda a hliníková fólie

Vyložte velké umyvadlo nebo dřez hliníkovou fólií a naplňte jej horkou vodou. Přidejte do vody velké množství jedlé sody (asi 1/4 šálku na každý litr vody). Roztok zamíchejte, aby se jedlá soda rozpustila. Poté vložte příbory do umyvadla a nechte je máčet asi 15 až 20 minut. Nakonec použijte k jemnému vydrhnutí všech nečistot měkký hadřík. Opláchněte teplou vodou a osušte.

Citronová šťáva a sůl

Tato metoda je nejlepší pro odstranění lehkého zašpinění. Smíchejte stejné díly citronové šťávy a soli, abyste vytvořili pastu. Poté ji naneste na příbory a jemně ji krouživými pohyby třete, dokud nebudou všechny skvrny odstraněny. Nakonec své příbory opláchněte teplou vodou a osušte měkkým hadříkem.

Ocet a jedlá soda

Tento postup funguje velmi podobně. Smíchejte stejné díly bílého octa a jedlé sody ve dřezu nebo třeba ve velké míse. Roztok zamíchejte velmi pečlivě, aby se jedlá soda rozpustila. Poté do něj vložte příbory a nechte je máčet asi 15 až 20 minut. Po namočení odstraňte zbylé nečistoty měkkou stranou houbičky, opláchněte a osušte měkkým hadříkem.

Jak vyčistit staré příbory iZdroj fotografie: Pixabay

Kukuřičný škrob a ocet

Smíchejte 1 díl kukuřičného škrobu a 1 díl bílého octa, abyste vytvořili pastu. Tu poté naneste na příbory a jemně je třete, dokud nebudou čisté, nakonec je opláchněte a osušte. V případě potřeby pak celý postup opakujte (místo kukuřičného škrobu může použít i bramborový nebo jakýkoli jiný).

Co byste ještě měli vědět

Kromě těchto metod můžete své příbory před budoucím poškozením chránit také tím, že je uskladníte na suchém a chladném místě a budete je co nejméně vystavovat vzduchu a světlu. Pokud máte doma ty stříbrné, pak na ně doporučujeme použít speciální sáčky určené na skladování stříbra nebo před uložením zabalit každý jednotlivý kus příborového setu do měkké látky. Použitím těchto přírodních metod tak můžete nejenom vrátit lesk svým starým příborům, ale také je ochráníte před dalším poškozením.

Pravidelné čištění a správné skladování pomůže udržet vaše příbory ve skvělém stavu po mnoho let. Pokud ovšem máte steakové příborové nože, měli byste jejich ochraně věnovat ještě větší péči, aby zůstaly dlouho ostré. Příborové nože se obvykle ukládají v přihrádce v kuchyňském bloku nebo v šuplíku, ovšem pro ty steakové bude mnohem lepší uložení nožů na stěnu – třeba na magnetický pruh nebo pásku.

Jak o své příbory pečujete vy?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
114 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články