Pochopením procesu zrání a využitím síly manganistanu draselného můžete hravě překonat běžný problém neustále zelených plodů.
Představte si to: Už netrpělivě očekáváte pohled na baculatá, šťavnatá, červená rajčata na své zahradě. Místo toho vás však přivítá množství zelených plodů, které tvrdošíjně lpí na své nezralosti. Dozrávání rajčat je fascinující a složitý proces, který je řízen složitými biochemickými reakcemi. Klíčovou roli v této přeměně hraje rozklad chlorofylu a tvorba karotenoidů, které dodávají zralým rajčatům jejich zářivě červenou barvu. A pokud tohle víte, snadno zasáhnete.
Manganistan draselný: Nejlepší přítel vaší zahrady
Když přirozené prostředky (správné zalévání, dostatek slunečního světla a optimální teplota) nedokážou změnit barvu vašich zelených rajčat na červenou, je čas povolat do akce jiného spolehlivého pomocníka – manganistan draselný. Jeho účinnost při urychlování zrání rajčat spočívá v jeho roli katalyzátoru při přeměně škrobů na cukry.
Během zrání se totiž škroby v zelených rajčatech postupně přeměňují na cukry, což přispívá k jejich sladké a přitažlivé chuti. Manganistan draselný tento proces urychluje tím, že usnadňuje enzymatické reakce odpovědné za rozklad škrobu. Výsledkem je rychlejší přechod od zelené k červené barvě – a to bez jakéhokoli negativního dopadu na výslednou chuť zralých plodů. Na podzim pak pomůže dozrávání doma, jak radí web iReceptář.
Příprava roztoku manganistanu draselného
Jednoduše nasypte malé množství krystalů manganistanu draselného do vody, dokud roztok nezíská jasně růžovou barvu. Míchejte opravdu důkladně – pokud ve vodě zůstanou nerozpuštěné krystaly, mohly by vaše rajčata popálit. Jakmile je roztok připraven, můžete jej použít jako jemný rozprašovač na listy a plody.
Tento postřik působí podle webu ZooVega jako katalyzátor, který nastartuje proces dozrávání a podpoří vznik sytě červených pigmentů. Opakujte podle potřeby každých 5 dní. A podobně můžete použít i jód, který pomáhá i při prevenci některých chorob rajčat, jak už Chalupáři-Zahrádkáři psali.