Grapefruit patří mezi exotické citrusové ovoce, které svým vzhledem připomíná větší červený pomeranč. Je velmi šťavnatý a osvěžující a má prokazatelně pozitivní účinky na lidské zdraví a správnou funkci metabolismu. Mnoho lidí ale toto ovoce odmítá, kvůli mírně nahořklé chuti, která jej doprovází. Tato chuť však není ničím překvapivým a po jednoduchém vysvětlení pochopíte, že se dá snadno odstranit, a vy si tak můžete užít pravou chuť grapefruitu.
Pozitivní účinky na zdraví
To, že grapefruit má blahodárné účinky na zdraví, a jeho pravidelná konzumace je velmi prospěšná, je již nějakou dobu známým faktem. Obsahuje totiž řadu důležitých vitamínů, jako vitamin C, A, B2, a P, velké množství vlákniny a také kyselin a éterických olejů. Velmi pozitivní účinky má proto na správnou funkci metabolismu a zažívacího traktu, podporuje chuť k jídlu a odstraňuje cholesterol.
Dalším důležitým faktem je, že pravidelná konzumace tohoto ovoce má kladný vliv také na lepší a kvalitnější spánek, zmírňuje únavu a napomáhá ke snižování přebytečné váhy tím, že z těla odstraňuje přebytečnou vodu. Působí také na zdravější a svěžejší vzhled pokožky a obličeje, protože napomáhá ke snižování mastnoty pleti a k zužování pórů. Pokud nevěříte, přesvědčte se sami.
Jak odstranit hořkou chuť
Když už máme vysvětlené všechny klady konzumace tohoto ovoce, podívejme se na to, jak odstranit odrazující nahořklou chuť. Tak, jako většina citrusů, má také grapefruit dvojitou slupku. První je ta, kterou všichni dobře známe. Vidíme ji na povrchu a musíme ji vždy před konzumací sloupnout. Ta druhá, je něco jako průhledný obal, který pokrývá samotnou dužinu. Vypadá stejně jako například u mandarinek, pomerančů nebo citronu. U grapefruitu ji však obsahuje různé glykosidy a kyselinu, která způsobuje hořkou chuť.
Řešení je proto velmi snadné. Stačí tuto slupku odstranit, a můžete si užít pravou a lahodnou chuť tohoto ovoce. Možná zpočátku půjde o pracný úkol, u kterého si šťávou zalepíte prsty, výsledek ale bude stát za to. Jelikož je grapefruit velmi energetické ovoce, zkuste si jej dát například po cvičení, tréninku nebo jen po běžné únavě z práce. Uvidíte sami, jak vás to nakopne.